Разбрах как даването на орден «Стара планина» на Нешка Робева е разделило мненията в правителството ни и «мачът» приключил 7:6 в полза на Нешка.

 

Та ми хрумна, че крайно наложително е да се дава и нов орден, особено на тези, които решават съдбата на знакови български личности в културата, спорта, в изкуството, в науката.

 

Трябва много храброст, за да си позволиш да си критерий за оценка на Нешка Робева, ако се казваш Румяна Бъчварова, Божидар Лукарски и т.н., да не хабя място с останалите имена.

 

Заслугите на Нешка Робева били несъпоставими с тези на писателите Георги Господинов и Деян Енев, на Теди Москов и още няколко предложени за други отличия български културни и творчески личности?!

 

Брей, голям несравним капацитет е тази Бъчварова, която изрече това!

 

Министърът, който въобще не разбира от вътрешни работи, се оказа, че разбира от култура и спорт, от изкуство и морално стимулиране на дейците на културата и изкуството!

 

Дано цитираните имена на творци да са поне познати на българската общественост и да са известни с принос поне наполовина от този на Нешка Робева!

 

И така с един глас, може би на другия капацитет Бойко Борисов, предложението тръгнало към президентската институция за награждаване.

 

Само Вежди Рашидов, който явно единствено разбира от материята, е дал искрено подкрепата си.

 

Но защо се оправдава, че предложението е на инициативен комитет, а не на повереното му министерство, нямам отговор.

 

Е, имам, но си го запазвам за себе си…

 

Затова предлагам тези хора, които се водят министри и дръзнаха да дават оценки на Нешка, да получат другия орден — «За храброст»!

 

Футболният рефер Лукарски и социоложката Бъчварова първи трябва да го получат и за това, че са приели да водят съответните министерства…

 

Е, в Министерския съвет е бъкано с кандидати за тая престижна и още несъществуваща бъдеща награда — орден «За храброст»!

 

А в българската политика в последните години това ще е най-популярното отличие!

Лозан Такев

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;