Президенттът на Украйна Петро Порошенко е вложил в офшорната компания «Прайм ессетс кэпитал» почти 4 милиона евро, става ясно от разследването на «Следствие.Инфо».

 

По-рано немското издание Sueddeutsche Zeitung публикува документи от панамската юридическа фирма Mossack Fonseca, които, както твърди вестникът, доказват съпричастността на редица световни лидери и техни приближени към офшорните схеми. Според публикациите, през 2014 година Порошенко  е създал офшорна компания на Вирджинските острови за предоставяне на бизнеса си на поверително управление.

 

«Прайм ессетс кэпитал», чийто собственик е президентът на Украйна Порошенко, е закупил на 25 март акции на кипърската компания CEE Confectionary Investments Limited на стойност 3.9 милиона евро. Отчитайки, че в този момент крайният собственик на кипърската фирма отново е бил Порошенко, операцията изглежда като изнасяне на пари от Украйна», — пише сайта на телевизия  «Общественное.ТВ», по която е излъчена програмата «Следствие» .

 

Според журналистите, позоваващи се на документ от кипърския регистър, на 25 март CEE Confectionary Investments Limited е пуснала допълнителни 1.8 хиляди акции на номинална стойност едно евро всяка. В същия ден на цена 218 евро са били продадени акциите на «Прайм ессетс капитал».

 

Фондът на Порошенко е изплатил почти 4 милиона евро, при това, както се посочва в документа, парите са били налични. Отбелязва се, че в момента на плащането изнасянето от Украйна на такава сума е било изрично забранено с постановление на Националната банка.

 

«Следствие» пише, че директор на Confectionary Investments Limited, която в края на април е отговаряла за доверителното управление на Rothschild trust, е Сергей Зайцев — съученик и отдавнашен бизнес-партньор на Порошенко.

 

В същото време юридическият съветник на украинския лидер Макар Пасенюк в коментара си за «Следствие» заяви, че «Прайм Эссетс Капитал» не е закупувал акции от CEE Confectionery Investments Limited, а ги е получил на база на договор.

 

По-рано Порошенко твърдеше ,че няма никакви скрити сметки. Той поясни, че е създал офшорката, за което писа и немското издание, за да предаде компанията си за управление от друга фирма, което изисквали украинските закони.

 

Но лидерът на Радикалната партия Олег Ляшко заяви за намеренията си да инициира начало на процедура по импийчмънт на президента на Украйна във връзка с информацията за неговата съпричастност към офшорните схеми.

 

Депутатът обеща също, че неговата партия има намерение да блокира работата на парламента.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;