Върховната рада на Украйна промени името на Днепропетровск в Днепър.

 

Постановлението за преименуването бе подкрепено от 247 депутати при необходимия минимум от 226 гласа.

 

Градът носещ името на държавния деец Григорий Петровский, попадна под закона за декомунизацията, според който в Украйна трябва да бъдат преименувани над 900 населени места. В списъка на историческите личности, чийто имена трябва да изчезнат от картата на Украйна, са 520 човека. Според данни от средата на май, нови имена вече са получили 700 административно-териториални единици.

 

Жителите на Днепропетровск и местните власти се обявиха против преименуването. През декември 2015 година днепропетровският градски съвет се обърна към Радата с молба да запази името на града, но да се счита, че той не е наречен в чест на Петровский, а в чест на апостол Петър.

 

Името Днепропетровск градът получава през 1926 година. Първоначално градът се нарича Екатеринослав, през 1796-1802 години той се нарича Новоросийск, а после отново става Екатеринослав.

 

Официалният представител на МВнР Мария Захарова реагира на решението на Радата, наричайки украинските депутати «зомби-неудачници».

 

«Щом ще правите «декомунизация», то трябваше да върнете истинското име — Екатеринослав. В краен случай- Новоросийск. Това не са депутати, това са зомби-недоучили», — написа тя в своя Фейскбук.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;