9Съветът на италианската област Венето в сряда прие резолюция, призоваваща националното правителство да осъди политиката на ЕС по отношение на Крим и да работи за отмяна на антируските санкции.

 

“За” документа гласуваха 27 от 51 члена на областния съвет. Девет бяха против, един се въздържа.

 

Съгласно текста на приетия документ, председателят на областния съвет Роберто Чамбетти и ръководителят на региона Лука Дзайа са упълномощени да работят активно с правителството и парламента на Италия, с институциите на Евросъюза за преразглеждане на  отношенията между ЕС и РФ и също така да съдействат за създаването на комитет за събиране на подписи за отмяна на санкциите срещу Русия.

 

Освен това, областния съвет на Венето призова правителството на Италия ” да осъди международната политика на Евросъюза по отношение на Крим, която е дискриминационна и несправедлива от гледна точка на принципите на международното право, да признае волята. на кримския парламент и народ, изразена на референдум”. Също така “да изисква незабавното отпадане на безполезните санкции срещу Русия, които имат сериозни последствия за Венето.

 

В текста на резолюцищта се отбелязва, че Евросъюза и Италия, по отношение на Крим “прилагат политика на двойни стандарти, изхождайки от геополитически мотиви” и отказват да признят правото на нациите на самоопределение, което е залегнало в нормите на международното право по отношение на кримския полуостров, признавайки независимостта на Косово.

 

“Евросъюзът и Италия напълно игнорират почти единната воля на кримския народ и парламент ,както и историята и културата, които способстваха за този избор” — се казва в документа.

 

Областния съвет на Венето отбелязва също така негативното влияние на санкциите, заради които експортът на Италия е изгубил 3,6 милиарда евро.

 

“От въвеждането на забраната за търговия с Русия, такива области като Ломбардия. Емилия Романа и Венето понесоха най-големи загуби, тъй като спадът на износа за Русия — 72%, се пада на тези три области”, — се посочва в резолюцията.

 

Резолюцията със заглавие “Област Венето съдейства за създаване на комитет против санкциите по отношение на Руската   Федерация, за признаване на правата на Крим на самоопределение и за защита на нашето производство”, беше предадена за разглеждане от законодателното събрание на този североиталиански  регион на 20 април.

 

News Front — България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;