Барак Обама вероятно ще създаде още една криза на международната арена преди края на мандата си, пише вестник New York Post.

 

Става дума за ситуацията около иракския град Мосул, който, според американския президент, ще бъде освободен от бойците на Ислямска държава до края на годината.

 

Авторите на статията — бившият специален съветник на ЦРУ по въпросите на оръжията за масово поразяване в Ирак Чарлз Дуелфер и американската журналистка Джудит Чилер — считат, че «освобождаването на Мосул» ще доведе не до военна победа, а до «хуманитарна криза и политическа катастрофа».

 

Авторите изброяват пет причини за подобен изход.

 

Първо, това е свързано с размерите на града, за чието освобождение претендира Вашингтон и иракската армия, и за готовността на терористите да отговорят на това с настъпление.

 

Мосул е вторият по големина град в Ирак, който е значително по-голям от вече освободения, но за съжаление фактически заличен от лицето на земята Рамада, отбелязват авторите.

 

В случай на настъпателна операция в Мосул жителите на града, блокирани заедно с окупантите, ще изпаднат в паника, а ИД имаха достатъчно време да се подготвят да вземат гражданите за заложници и да минират всички сгради.

 

«Освобождението може да превърне Мосул в град призрак», — правят изводите си авторите по първата точка.

 

Второ, живеещите в града сунити не искат да бъдат освободени от иракската армия.

 

«Сунитите в Мосул все още нямат доверие на Багдад. Много от тях се опасяват, че полунезависимите шиитски отряди, частично подкрепяни от Иран и от бившия премиер на страната Нури ал-Малики, ще представляват за тях по-сериозна заплаха в дългосрочна перспектива, отколкото ИД», — пишат авторите.

 

Трето, дори ако САЩ помогнат на иракската армия да прогони ИД от Мосул, не е ясно какво ще се случи по-нататък.

 

«Кой ще завземе града, кой ще го управлява? След окупацията от американците на Багдад и свалянето на Саддам Хюсеин през април 2003 година представителите на САЩ не подкрепиха сунитите и техните стремежи за бъдещето на страната», — отбелязват авторите.

 

Четвърто, от гледна точка на авторите, хуманитарната криза в страната ще съдейства на Иран, за когото кризата в съседен Ирак е изгодна.

 

 Пето, според авторите, хаосът в Мосул може значително да влоши ситуацията в Багдад.
Настоящият премиер на страната Хайдер ал-Абади, както по всичко личи, наистина се опитва да се бори с корупцията и да направи така, че интересите на сунитите да се зачитат. Но да се извоюва Мосул преди сунитите да са убедени в изгодата си от това, си е сериозен риск.

 

Според авторите, пред Обама стои сложен избор, съпоставим по значимост с неговото решение да се одобри рейда срещу Усама бен Ладен.

 

Той трябва да реши, струва ли си да извоюва града в близко време или трябва да призове Багдад да почака, докато ситуацията в правителството на страната не стане по-стабилна.

 

Освобождаването на града при настоящата ситуация ще е съпроводено с ново кръвопролитие, с голям брой жертви, сериозни разрушения и появата на хиляди нови бежанци. Това ще бъде «трагичен, но лесно предсказуем резултат», — правят изводите си Дуелфер и Милер.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;