На 12 май в базата Девеселу в Румъния стартира бойното дежурство на първите 24 противоракетни американски системи за ПРО.

 

На 13 май в Полша, в базата в Редзиково, започна строителството на втория елемент от системата.

 

В същия ден президентът на Русия Владимир Путин по време на събрание за мобилизационната готовност на отбранително-промишления комплекс заяви, че САЩ няма да могат да излъжат Русия с изявленията си за отбранителния характер на дадената система и че фактически става дума за изнасяне на части от ядрения потенциал на САЩ към периферията (в страните от Източна Европа).

 

Президeнтът на Русия обеща, че Русия ще реагира адекватно на възникналите нови заплахи над сигурността й.

 

Веднага след изявлението на Путин в САЩ и НАТО започна истерия по повод неадекватната, както те твърдяха, реакция на Русия по повод напълно «безобидните» действия на алианса.

 

Както всички знаем, Путин никога не бърза да прави твърди изявления.

 

Но последното му изявление беше изключително твърдо. Споменавайки за необходимостта от «стопиране на заплахата за сигурността на Руската Федерация», Путин максимално прозрачно намекна, че, предоставяйки своята територия за разполагане на елементи от американската ПРО, правителствата на съответните източноевропейски държави превръщат страните си в потенциални цели на руските удари.

 

На 11 май, точно в навечерието на откриването на румънската база, прозвуча също изявлението на МВнР на Русия.

 

Директорът на департамента по въпросите за неразпространението и контрола над въоръженията Михаил Улянов охарактеризира действията на САЩ като нарушение на договора за ракетите със среден и малък радиус на действие от 1987 година.

 

Драги управляващи България, зацепвате ли какво ви се казва в прав текст или пак има повреда в телевизора ви?

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;