Недоверието и враждебността на Запада по отношение на Русия крие корените си дълбоко в историята, пише изданието Corriere della Sera.

 

Италианският вестник публикува мненията на двама историци, Лучиано Канфори и Франко Кардини.

 

Според Кардини, русофобията — това е «eдин от вариантите на страха от нещо различно от тебе самия». Корените на това чувство трябва да се търсят в страха, а по-точно дори в «ужаса», който е изпитвал католическият Запад пред «славянските варвари».

 

Тогава започвали да се зараждат предубежденията, че славяните са людоеди.

 

Тези предубеждения са залегнали дълбоко в подсъзнанието на западния човек, те се наблюдават и до днес. Например, в карикатурите, на които комунистите са на пир и ядат изпечен младенец.

 

 

После последвала византийската епоха, когато Западът едновременно презирал и завиждал на гръко-византийците.

 

По време на Кримската война 1843 – 1856 русофобията заставила западните държави да подкрепят турския султан, а не руския император.

 

Дори огромните културни заслуги на Русия, която е спасила в библиотеките си немалко велики трудове на западни автори от гнева на султана, не могли да вземат връх над старите предубеждения, отбелязва изданието.

 

Впрочем, независимо от опитите да се унищожи СССР от самото начало на съществуването му, вече в XX век, през 1991 година, историкът Ерик Хобсбаум отбелязва, че Западът все пак не се осмелява да отрича решаващото значение на СССР за победата над фашизма.

 

Лучиано Канфора отбелязва, че както по времето на Първата, така и във Втората световна война Западна Европа и САЩ с ръцете на Русия са гасели световния пожар.

 

И това продължава и до днес, но сега в Близкия Изток, в Сирия. А и сделките с Иран не биха се случили без активната помощ на Москва.

 

При това изданието отбелязва, че дори при толкова силна русофобия в Западна Европа винаги има място за любов към Русия. Особено към великата руска литература.

 

 

Италианското издание подчертава, че разноликостта на темата русофобия нееднократно е привличала вниманието на специалистите. В това число и защото тя отчасти се обяснява с липсата на демокрация в Русия в този вид, в който тя съществува във Великобритания, Франция и САЩ.

 

Впрочем, Канфора отбелязва, че единствено правилна форма на демокрация, който би подхождала на всички страни, просто не съществува.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;