АНКАРА, 17 май — Нюз Фронт. Анкара възприема изискването на Евросъюза за изменението на антитерористичното законодателство, условие за безвизовия режим който иска Турция, като подкрепа на тероризма. Такова заявление направи министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от агенция Anadolu.

По думите на министъра, Турция не приема да й бъде оказван натиск и не смята да прави каквито й да било отстъпки.

 

 

 

mid

 

 

» Опростяването на визовия режим- е естествено право на гражданите на Турция. Това не е снизхождение. Гражданите на някои от страните-кандидати бяха получили това право още до началото на преговорите за членство е ЕС»,- заяви Чавушоглу.

 

 

 

Турският дипломат също така опроверга думите на представители на Евросъюза за заплахи от страна на Анкара по адрес на ЕС.

 

 

» Не, не сме заплашвали. Просто честно говорим истината. Не трябва да се раздуват така нещата. Максимално, това което обсъждате сега — е елементарното опростяване на визовия режим, а не членството в ЕС. Всеки трябва да си изпълнява дадените обещания»,- заяви Мевлют Чавушоглу.

 

 

 

Турският външен министър не пропусна да добави още, че Евросъюза няма да може да стане глобален играч и да реши икономическите си проблеми без участието на Турция (?!!#?!)

 

 

 

След изявленията на министъра изданието The Telegraph публикува доклад на Еврокомисията. В доклада се казва, че отмяната на ограниченията може да повиши риска от терористични атентати, доколкото терористите ще могат свободно да проникват в страните от ЕС с турски паспорти. Европейците също изразяват опасения, че при свалянето на визовия режим за Турция, турската мафия ще може да осъществи » директна териториална експансия в Европа»

 

 

 

По-рано Еврокомисията предложила на Европарламента и Съвета на ЕС  да отмени ограниченията за гражданите на Турция, ако Анкара успее до края на юни да изпълни последните пет условия от първоначалния списък.

 

 

В това число- мерки по предовратяването на корупцията, провеждане на преговори за оперативно съглашение с Европол, съдебно сътрудничество с всички страну-членки, привеждане на правилата за защита на личните данни в съответствие с европейските стандарти и преразглеждане на законодателството в борабата с тероризма.

 

 

 

Позицията на Еврокомисията беше жестоко разкритикувана от президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган.
По негови думи, Анкара няма да изменя антитерористичните си закони. При което турският лидер заяви, че неговата страна «ще следва свой път».

 

 

 

 

Българска редакция  News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;