ЦРУ изигра ключова роля в ареста на бъдещия президент на ЮАР Нелсън Мандела, който впоследствие беше в затвора почти 28 години, пише Sunday Times. Това заяви бившият агент от американското разузнаване Доналд Рикард пред британския режисьор Джон Ървин малко преди смъртта си.
Както отбелязва изданието, откровенията на Рикард хвърлят светлина върху загадката, обяснявайки, как преди 54 години южноафриканските специални служби са успели да узнаят точното местоположение на Мандела.
За онова време този политик бил най-търсеният човек в ЮАР. След разстрела от властите на мирната демонстрация в Шерпавиел той започнал да използва насилствените методи в борбата с апартейда.
Преди ареста Мандела, според неговите собствени признания, имал намерение да започне кампания по «саботаж, партизанска война, терор и открита революция» в качеството си на лидер на Африканския национален конгрес (АНК).
Рикард, който в този период официално бил вице-консул на САЩ в Дурбан, разбрал, че политикът е тръгнал към града.
Агентът на ЦРУ допускал, че Мандела «е под пълен контрол на СССР, играчка на комунистите» и имал намерение да «вкара» индийското население от провинция Натал в комунистическото въстание срещу режима на апартейда, за да подготви почвата за «руското нападение».
«По това време Натал беше буре с барут, — пояснява Рикард. — и Мандела би приветствал войната. Ако СССР се бе проявил в пълната си сила там, САЩ трябваше да се намесят и всичко щеше да иде по дяволите».
Бившият шпионин мотивирал постъпката си с разгара на студената война. Според него, ситуацията била на границата на взрива между двете сили, на това трябвало да се сложи край, а значи трябвало Мандела да бъде спрян.
Членът на АНК Рони Касрилс, който се срещнал с Мандела няколко дена преди ареста и след няколко десетилетия оглявяващ разузнаването в неговото правителство, коментира откровенията на Рикард.
Според него, те са «най-позорно предателство».
«Залавянето на Мандела определено попречи на борбата с апартейда. Очевидно беше, че режимът и неговите шпиони са в сговор с ЦРУ», — подчерта Касрилс.
Изданието заключава, че американската разузнавателна агенция, която, както е известно, тясно си е сътрудничела със спецслужбите на ЮАР в годините на апартейда, решително се противопоставя на публикуването на документи за своята дейност в тази африканска страна.
Превод и редакция: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;