Високопоставен представител на Пентагона призова руските власти да се въздържат от необмислени изказвания относно системата за противоракетна отбрана в Европа, предаде Wall Street Journal.

 

Заместник министърът на отбраната на САЩ Робърт Уорк заяви, че заплахите от страна на Москва «да неутрализират» комплексите в Румъния и Полша са базирани на невярна информация и създават проблеми в руско-американските отношения.

 

По-рано, припомня изданието, Владимир Путин заяви, че Русия ще търси начини да се противопостави на тези проекти на НАТО.

 

«След разполагането на ПРО ние сме принудени и ще помислим да неутрализираме заплахите, възникнали по отношение сигурността на Руската Федерация, — отбеляза руският президент. Той също добави, че действията на САЩ в Европа — това «са допълнителни стъпки към сриване на международната система за сигурност и старт на нова надпревара във въоръжаването».

 

Коментирайки изявлението на Путин, Уорк изрази надежда, че Русия ще преразгледа своята позиция, особено своето «агресивно поведение» по отношение на съседите си и американските военни кораби в Балтийско море.

 

«Това е още едно доказателство за агресивната линия на поведение. Искаме да помолим руснаците да се замислят над това, което говорят, защото ние изпитваме голямо желание да работим с тях, ако това е възможно», — подчерта Робърт Уорк. — Но подобни заплахи създават сериозни проблеми и това силно ни безпокои».

 

 

Американските власти твърдят, че комплексите ПРО в Полша и Румъния са необходими, за да отразят иранската заплаха и не са способни да защитят тези страни от руските ракети. но това предизвиква съмненията на Москва.

 

«Декларативните изявления за ненасочеността на ПРО на САЩ и НАТО срещу Русия не могат да ни убедят», — заяви постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко.

 

Той също обърна внимание, че разполагането на пусковите установки, способни да стартират ракети със среден обсег на действие МК-41, са в нарушение на Договора за ракетите със среден и малък радиус на действие.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;