Вчера 15 май 2016 година с автомотошествие, което тръгна от София до град Батак, България си спомни великата цена на свободата и почете паметта на жертвите от Баташкото клане.

 

 

 

30

 

 

 

Батак и героичната саможертва на батакчани имат сакрално значение за България. Тази година се отбелязват 140 години от Априлското въстание, превърнало се в «натискането на спусъка» за освобождението на България от 5 вековното турско робство.

 

«Батак е вечното напомняне за един храбър народ, който иска свободата си и е готов да жертва живота си за нея. Свобода бленувана, чакана, мечтана 5 века, 5 века , в които един народ оцелява без държава, без църква, но с вяра и памет.

 

Само една година след кървавото потушаване на Априлското въстание Русия обявява война на Османската империя и през 1878 година на картата на Европа вече съществува държавата България.

Уважаеми гости, днес шествието ще водят децата на Батак. Ще отдадем почит на априлците от Батак, Перущица, Клисура, Панагюрище, Брацигово, Стрелча, Копривщица и още много знайни и незнайни места дали свидни жертви за свободата на България.»

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;