Победителка в 61-ия песенен конкурс Евровизия, който се състоя в столицата на Швеция, стана украинската певица Джамала, съобщава  Radio Canada. На конкурса тя се представи с песента «1944»: в нея се говори за депортацията на кримските татари, организирана от «съветския диктатор Йосиф Сталин». Австралия зае второ място, а Русия, считана за фаворит, се оказа на трето.

 

Избирайки Джамала за своя представителка на Евровизия, Украйна, която пострада от конфликта в Донбас и «анексията на Крим», превърна този конкурс в политическа трибуна, отбелязва радиото. Руският изпълнител Сергей Лазарев, от своя страна, бързо сведе до минимум политическата победа на Украйна, заявявайки:

 

«Опитвам се да мисля, че става дума само за музика, а не за политика. Ние сме на песенен конкурс, а не на политически».

 

Правилата на Евровизия категорично забраняват на участниците в конкурса да изпълняват политически песни, припомня Радио Канада.

 

Но в песента на Джамала организаторите на конкурса не видяха никакво политическо послание, по-скоро «исторически факт».

 

Според мнението на организаторите, Джамала пее за «история, случила се с нейното семейство».

 

В частност, в текста на композицията има стихове за чужденци, които са пристигнали «да убият всички нас», макар «ние за нищо да не сме виновни». Според признанието на самата певица, тя е нарекла песента «1944» в чест на своите баба и дядо, загинали в изгнание.

 

«Бих искала всички тези неща да не са се случвали. Дори бих искала тази песен да не я е имало, — уверява Джамала. — Аз наистина бих искала да изпея песен за мира и любовта. Това е нещото, което пожелавам на всички: мир и любов».

 

Независимо от това, че журито от професионалисти присъди победата на австралийката Дами Им, резултатите от народното гласуване позволиха на украинката да изпревари конкурентката, отбелязва Радио Канада.

 

По случай победата на Джамала украинският президент Петро Порошенко напива в Туитър:

 

«ДА!!! Невероятно изпълнение и победа! Цяла Украйна сърдечно ти благодари, Джамала!».

 

Следващата година конкурсът Евровизия ще се проведе в Киев.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;