Северноатлантическият алианс не трябва да се придържа към основополагащият акт Русия-НАТО, заяви министърът на външните работи на Полша Витолд Вашчиковски по време на международната конференция за сигурност на екс-президента на Естония Ленарт Мери в Талин.

 

Международната конференция с название » Формиране на новата норма», която протече в дните от 13 до 15 май, е организирана от международния център за изследвания по отбрана в Талин, беше  посветена на сигурността, въпроси свързани с външната политика и бъдещето на ЕС и НАТО

 

 

7

 

Основополагащият акт Русия-НАТО е подписан в Париж през 1997 година. Съгласно документа, НАТО » потвърждава», че в сегашните и обозрими условия за сигурност алиансът ще осъществява колективната си отбрана и други задачи посредством осигуряването на необходими за съвместимост, интеграция и потенциал усиления, а не по пътя на допълнително и постоянно разполагане на съществени бойни сили.

 

 

 

» Това е документ относно политическите обезателства, той не се явява юридически задължителен за изпълнение. Аз не смятам, че ние трябва да изпълняваме този докуменъ»- цитират думите на главата на полското външнополитическо ведомство.

 

 

 

Според думите на полският външен министър, от сключването на договора, ситуацията се е изменила- обещанията от това време е давало НАТО от онова време, а не организацията в сегашният й вид след разширяването.

В петък 13 май Витолд Вашчиковски участва в церемонията по началото на строителството на комплекса за противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ в полския Редзиково. Полският външен министър заяви, че комплексът ПРО ще увеличи нивото на сигурност в Полша и не е насочен срещу Русия, а е предназначен за » отбрана срещу атаките от региона на Близкия Изток».

 

Ден по-рано наземната стационарна част на американския комплекс ПРО  Aegis Ashore беше открит в Девеселу ( Румъния).

 

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Москва ще трябва да помисли за неутрализирането на заплахи, възникващи по отношение на Русия заради разполагането на системите ПРО на САЩ в Източна Европа.

 

 

8

 

 

Пентагонът възприе заявленията на Москва, като «заплаха» и изрази своята обезпокоеност от заявленията на руската страна.

През юли във Варшава се очаква провеждането на  среща на страните-членки на НАТО, които планират да обсъдят възможностите за разширяване на военното присъствие на алианса по източния фланг.

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;