САЩ няма да поднасят извиненията си на японската страна за атомната бомбардировка над Хирошима през 1945 година, заяви съветникът на президента Обама по националната сигурност Сюзън Райс.

 

Визитата на Обама в Хирошима е в рамките на посещението му в Япония за участие в срещата на страните от G7 на 26-27 май.

 

«Японците не са ни молили да се изказваме по повод мъдростта на това решение или да се извиняваме за това (за атомната бомбардировка). При всички случаи ние няма да започнем да се извиняваме», — каза Райс в интервю за CNN.

 

 

 Тя отбеляза, че решението за посещението на Обама в Хирошима е правилно решение. Обама ще бъде първият американски президент, който ще пристигне в Хирошима преди изтичане на пълномощията му.
Официалният представител на Белия дом Джош Ърнест по-рано заяви, че Обама не планира да държи реч по време на посещението си в японския град Хирошима.
САЩ хвърлиха атомни бомби над градовете Хирошима и Нагасаки по време на Втората световна война на 6 и 9 август 1945 година, загинаха от 130 хиляди до 250 хиляди човека.
Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;