Баташкото клане е една от най-страшните и кървави страници от историята ни, ярък пример за жестокия турски геноцид извършван над българското население при жестокото потушаване на Априлското Въстание.

 

 

В светлината на последните събития българския народ стана много чувствителен към темите свързани с турското робство, и опитите за подмяна на исторически събития, подмяната на учебния материал в учебниците, а също и политическите манипулации от страна на Запада, които се опитват да ни превърнат в съюзник на Турция.

 

 

Именно за това паметта за великите геройства се събужда като повик на кръвтта във всеки българин, разбиращ смисъла на думите родина, чест, дълг, патриотизъм.

 

 

Вчера, неделя 15 май  български родолюбци от цяла България отдадоха почит и почетоха паметта на жертвите от страшното Баташко клане от 1876 ( *забележете клане не «взаимодействие», «присъствие» и всякакви неуместни, но толерантни думички) с мотошествие, което тръгна от София.

 

Възпоменателното събитие и походът до град Батак, който се организира за четвърти пореден път започна в 9:00 от храм- паметника » Александър Невски»  с минута мълчание в памет на жертвите на геноцида над българите през Турското робство.

 

26

 

 

В автомото шествие се включиха мотористи и партиоти от цялата страна, които след едноминутното мълчание и обиколка в столицата се отправиха към Батак, където вече ги очакваха и другите участници, с които заедно поднасяха цветя и се преклониха пред паметниците в града-герой.

 

 

 

24

 

 

25

 

 

27

 

 

 

След кървавото потушаване на Априлското въстание Батак дава между 1500 и 5000 жертви от християнското население, чийто тленки останки се пазят и до днес в църквата » Света Неделя», която тогава е била последният бастион на вяра и надежда за спасението на хората, които няколко дни мъжествено се борят самоотверженно защитавайки родината и вярата ни.

 

Църквата » Света Неделя», построена през 1813 година става мълчалив свидетел на кървавото Баташко клане. Днес тя е живото свидетелство на това, че сме наследници на горд и непреклонен народ, който достойно се е борил за свободата, която имаме днес и за трепетното значение на думата «България».

 

 

По решение на Светия Синод от 3 април 2011 година жертвите на Баташкото клане са канонизирани като мъченици, а църквата «Света Неделя» , която се е превърнала в един от най-почитаните и посещавани паметници пази и до днес зад стените си и дъбовите врати българския дух и патриотизъм.

 

 

28

 

 

 

 

Един от участниците в литийното шествие, Иван Иванов, който е и организатор на провежданите вече повече от година протести в град Пловдив, срещу участието на България в агресивния блок НАТО, а също и учредител на инициативата «Движение на русофили- Петко Войвода», след края на мероприятието сподели:

 

» Нека децата ни знаят кой подложи на геноцид народа ни-Османската Империя, чийто наследник днес е Турция, управлявана от ислямистите Ердоган и Давутоглу. Вечна памет на загиналите! Дълбок поклон! Бог да бди ежеминутно над душите им! 

И нека никога, никога да не забравяме, че нашите въжделения и жажда за свобода бяха подкрепени от братска Русия.

Защото колкото и да пишеха и махаха много други не перата им спряха турският геноцид на народа ни, а пушките и литрите пролята кръв на братята руси..дълбок поклон! Вечна Слава!

 

 

 

 

Кадри от началото на мотопохода може да гледате тук

 

 

Никой не е забравен, нищо не е забравено!

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;