Ситуацията в Крим ще бъде обсъдена от международния комитет по външните работи в сената в Италия. Обсъждането е инициирано след визитата в Републиката на италиански сенатори, съобщи в ефира на радио «Спутник в Крим» организаторът на визитата, общественият деец и журналист, бивш депутат от Европарламента Джулието Киеза.

 

«Те се разбраха да инициират събиране на международния комитет по външните работи, за да обсъдят ситуацията със санкциите и особено ситуацията в Крим», — отбеляза той.

 

Гостите от Италия взеха това решение след като с очите си видяха как живеят кримчани и се убедиха, че на полуострова има мир и ред, каза Джулието Киеза. Според него, видяното е било твърде неочаквано за сенаторите.

 

«За гостите от Италия беше голям сюрприз да видят, че ситуацията в Крим е нормална. Никакви танкове нямаше по улиците. В Европа цари такава атмосфера, че Донбас, Крим, Украйна — всичко е омешено, болшинството хора не знаят, че в Крим не е имало война, не е имало сблъсъци, не знаят, че е имало референдум. А тези, които са чували за това, считат, че той е нелегитимен. Ръководителите, представителите на народа, които трябва да вземат решенията по същество не знаят какво се случва», — поясни той.

Главната цел на визатата на италианските сенатори в Крим е да се пробие информационната блокада около ситуацията в Крим, която съществува понастоящем в Италия. И положителните нещо в тази посока вече са налице, счита Киеза.

 

Според него, италианските сенатори не се вълнуват от реакцията около тяхната визита както от страна на ръководството на тяхната държава, така и от представителите на Украйна.

 

«Те са депутати, те са избрани от народа, те имат право да знаят какво се случва тук. Доколкото те не са удовлетворени от информацията, която получават, биха искали да проверят. Никой не може да ги спре, дори правителството на Италия, даже от Украйна не могат да направят това. Те вземат решенията си в името на народа. Ще има, разбира се, определени възражения. Ще дискутираме. Считаме, че в Италия трябва да знаят повече за реалната ситуация тук. Защото ако парламентаристите, ръководителите не знаят за реалното положение на нещата, те не могат да вземат никакви разумни решения. Затова считам, че положителни резултати има и ще има още такива», — подчерта той.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;