В сряда, 9 март, президентът на Украйна Петро Порошенко пристигна в Турция на двудневна визита. Съобщава се, че в пътуването му го съпровождат лидерите на нелегалния «меджилис» Мустафа Джемильов и Рефат Чубаров.

 

Първият ден на визитата бе съпроводен с гръмки изявления. По време на срещата с премиера на Турция Ахмет Давутоглу бе предложено да се използват украинските подземни хранилища за съхранение на турски газ.

 

Но на срещата с турските чиновници са водени разговори не само за икономика, но и за политика, в частност, за Русия и Крим. Интересното е, че Джемильов и Чубаров са били допуснати на срещата на Порошенко с председателя на турския парламент. Срещата се е състояла почти на четири очи. В края на преговорите Порошенко обяви за «координирани усилия за връщането на украинския суверенитет на Крим».

 

Мустафа Джемильов заяви, че Порошенко е призовал турския парламент да признае депортирането на кримките татари по време на Втората световна война през 1944 година като геноцид.

 

Припомняме, че през ноември 2015 година Върховната Рада прие постановление за признаването на депортирането на кримките татари за геноцид. Дори на 18 май се отбелязва «ден в памет за жертвите на геноцида».

 

Украйна е традиционен пазар за Турция, — отбелязва политическият аналитик Станислав Бишок.

 

Отчитайки трудното положение, в което се намира украинската икономика понастоящем, трудно може да се говори за перспективи за сериозно разширяване на турското присъствие на украинския пазар. Трудно е да си представим, че украинците с по-голям ентусиазъм ще започнат да ядат турските плодове или зеленчуци отколкото по времето на Янукович, — добавя аналитикът.

 

Плановете за големи строежи, свързани с транспортиране на въглеводороди, изискват продължителна подготовка с участието на всички заинтересовани страни. Едва ли това е въпрос на някакви двустранни украинско-турски отношения. Ако предположим, че става дума за строежа на алтернативен газопровод от Азербайджан и Иран през Турция в Европа, то не е съвсем ясно, къде тук е мястото на Украйна и как ще участва тя в проекта, след като няма никакви пари, — продължава аналитикът.

 

Подкрепата на лъжливия «меджлис», както и протурските движение като цяло в постсъветското пространство, е приоритет във външната политика на Анкара. С промяната на статуса на Крим подкрепата на «меджилиса», независимо от липсата на лидери на полуострова, едва ли ще намалее.

 

Понастоящем Турция води преговори с ЕС за получаване на финансова помощ, при това съществена. Анкара едва ли иска да изхарчи тези пари за нестабилната Украйна.

 

Да, провокациите срещу Крим продължават. За целта ръководството на лъжливия «меджлис» получава пари, както и неговите бойци, — споделя аналитикът.

 

Джемильов и Чубаров заедно с официална Украйна ще продължат да ходят из света и да разказват за нови и нови «престъпления» срещу кримските татари на полуострова, за които нарушения жителите на Крим дори и не подозират.

 

«Джемильов и Чубаров са врагове на Русия», — твърди журналистът от «Россия сегодня» Ростислав Ищенко.

 

Те ще си останат такива, дори да си сменят националността и да се пишат маври или марсианци. Доколкото врагът на Русия Порошенко се е срещал с друг враг на Русия Ердоган, то присъствието на онези двамата с него е напълно логично.

 

При всички от тези три части на врага ситуацията е критична. Всяка от тези три части иска да воюва с Русия.

 

Позицията на Турция сериозно се влоши — пропадна й легитимният повод за нахлуване в Сирия.. В същото време има ескалация на напрежението срещу правителството на Ердоган по отношение на  турските кюрди. Ситуацията прилича повече на гражданска война. В резултат на авантюристичната политика на Ердоган войната се пренесе на турска територия. Страната е заплашена от пълен разкол.

 

А когато в държавата ти ври и кипи, това рано или късно довежда до сериозно вулканично изригване.

 

Ще почакаме.

 

*************************

Eдин

от главните «блокировачи» на Крим Ленур Ислямов заяви, че подготовката му за завръщане в Крим «може да се ускори, ако там продължат да притискат кримските татари».

 

Това изявление Ислямов, «меджилисовеца», направи след отчета на прокуратурата на Република Крим за задържането на 4-ма представители на «Хизб ут-Тахрир», по-рано Върховният съд на Русия призна организацията за терористична.

«Ще се върнем в Крим. Ако продължи натискът над кримските татари, подготовката за това ще стане по-бързо. Ако видим, че в Крим се пролива кримско-татарска кръв, ще завладеем Крим още по-рано».

 

Припомняме, че терористичният акт по срива в блокиране на електроподаването за Крим бе извършено от т.нар. «меджилс» с подкрепата на терористите от турската организация «Сивите вълци».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;