Президентът на Украйна Петро Порошенко в неделя по случай националния Ден на памет към жертвите на политическите репресии, който бе обявен в страната след «оранжевия майдан», обеща да доведе до край декомунизацията на свързаните със съветската история топоними, а също да не допусне появата на названия от времето на Новорусия.

 

С шест постановления от Върховната рада са преименувани 688 населени места и 15 района. За последната половин година в областните центрове на Украйна са променени имената на над хиляда улици. От 13 декември до април тази година са демонтирани над хиляда паметници на Ленин и около 150 паметници на други съветски дейци», — се казва в неговото изявление.

 

Според Порошенко, недопустимо е украинските градове да носят имената на Сергей Киров, Феликс Дзерджински или Григорий Петровски.

 

«Своя ред очакват още 11 райони и почти 300 населени места, от тях два са областни центрове», — продължи президентът.

 

Държавният глава отбеляза, че имената на градовете трябва да се избират от жителите му.

 

«Но нека не се връщаме към имперски наименования. Няма да позволя картата на Украйна отново да бъде опетнена с новоруски топоними!», — закле се той.

 

В изявлението си Порошенко обърна внимание и на това, че Комунистическата партия на Украйна не е успяла да влезе в състава на действащия парламент.

 

«Украинският народ изпрати компартията в историята, недопускайки я в парламента след демократичните избори», — счита президентът на Украйна.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;