Аналитиците от разузнаването на САЩ са все по-склонни да мислят, че президентът на Венецуела Николас Мадуро ще бъде свален от членовете на своята социалистическа партия още преди края на президентския му мандат през 2019 година заради икономическата криза, която обхвана страната, съобщи агенция Associated Press (AP).

 

«Най-вероятният сценарий, твърдят те, ще е в своеобразен «дворцов преврат», вероятно под формата на гласуване за оставка през следващата година, което гласуване ще бъде подкрепено от социалистите, разтревожени от това, че Мадуро унищожава наследството на бившия президент на Венецуела Уго Чавес в борбата с бедността», — пише агенцията, позовавайки се на неназовани аналитици.

 

Според американското разузнаване, властта във Венецуела се опитва да отсрочи проверката на подписите на милиони жители на страната, които искат отстраняването на Мадуро. За да се проведат нови избори за президент, гласуването за оставка трябва да мине още тази година, защото в противен случай задълженията на отстранения държавен глава ще бъдат изпълнявани от действащия вице-президент.

 

Агенцията отбелязва, че позициите на Мадуро могат да се стабилизират само при ръст на световните цени на нефта, главният търговски продукт на страната, или нови заеми от най-големия кредитор — Китай.

 

В петък Мадуро обеща в най-близко време да предприеме нови меки за недопусканe на «олигархичен преврат» в страната.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;