Президентът на САЩ Барак Обама представи две инициативи, целящи края на дискриминацията срещу трансполовите в учебните и здравните заведения в страната, съобщи кореспондентът на БНР в САЩ.
Инициативите предизвика остри реакции от страна на  консервативни лидери. Те определиха действията на администрацията като прекрачване на правомощията на федералните власти.
Първата директива — учебните заведения в страната трябва да разрешават на учащите използването тоалетна по избор, без значение на биологичния им пол.
Втората  директива —  забранява  се на здравните застрахователи да отказват покритие и услуги на базата на полова идентичност.
Вестник «Вашингтон поуст» твърди, че на стотици хиляди американци са били отказани здравни услуги, заради тяхната полова идентичност или сексуална ориентация.
Решението на кабинетна е на фона на битката между Министерството на правосъдието и щата Северна Каролина относно закон, който постановява, че хората могат да използват само онази тоалетна, която отговаря на пола им по рождение.
Доналд Тръмп от Републиканската партия, който в миналото е подкрепял използването на тоалетна по избор от транссексуалните, заяви за телевизия Ен Би Си, че подобни положения би трябвало да се решават от местната власт.
АП поясни, че новите директиви не са задължителни,  защото въпросът дали федералния закон за граждански права касае трансполовите хора е все още нерешен.
Но ако учебните заведения не се съобразят, срещу тях могат да бъдат заведени дела, а федералните власти да ги лишат от финансиране.
Защитаването правата на транссексуалните е една от централните цели на президента Барак Обама, която той обвързва с гражданските права.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;