Премиерът на Норвегия Ерна Сулберг заяви, че не вижда заплаха за своята страна от страна на Русия.

 

«Не оценяваме Русия като заплаха за Норвегия, те никога не са показвали никакви амбиции, ние си сътрудничим. Но те имат големи военни сили редом до нас и ако нещо се случи, ние сме на пътя им»,  — каза Сулберг в реч в центъра за стратегически и международни изследвания.

 

Премиерът поясни, че още от времето на Втората световна война районът на Норвегия и морските пътища там имат важно стратегическо значение. При това тя отбеляза нарасналата военна мощ на Русия в сравнение с преди 10-15 години.

 

Сулберг припомни, че Норвегия има отдавнашна история на сътрудничество със СССР , а след това с Русия и по принцип отношенията между държавите се развиват успешно. Тя спомена, че в годините на Втората световна война съветската войска е освободила няколко области в Норвегия от фашистите, след което се върнали на своя територия.

 

Но събитията в Крим през 2014 година, които тя нарича «анексия», според нея, говорят за непредсказуемото поведение на Русия понастоящем.

 

«Считам, че непредсказуемостта на Русия — това е най-големия призив, с който се сблъскваме. «Студената война» беше тежко време. СССР имаше добре снабдена армия, ние знаехме, че те имат военни възможности, ако нещо се случи. Но те бяха предсказуеми», — каза премиерът.

 

Във връзка с това, съобщи главата на правителството, Норвегия, в това число с помощта на САЩ, засилва наблюдението си в региона и разузнаването там. Същото, според нея, прави и Русия.

 

«Ние знаем, че те знаят, че ние знаем. Това е много добър принцип — да бъдеш предсказуем, открит към диалог и да се разбираш с другия, дори ако няма баланс», — добави тя.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;