Подобни откровени мнения прозвучаха след като стана ясно, че президентът Владимир Путин, стремейки се да вдигне икономиката на района, предложи безплатно 2-5 акра земя на всеки, който желае да се засели в Сибир.

 

Предложението порази въображението на британците, много от които са съблазнени от потресаващата красота на местната природа, а също от прагматичния стил на ръководство на Путин.

 

Саймън Шарп заяви пред журналисти от Express.co.uk: «Откакто прочетох за това, с жена ми постоянно го обсъждаме».

 

«Разбира се,  в това има определена доза романтика. Идеята е да се върнем към природата точно в този отдалечен район. Това би била добра проверка за характера ни».

 

«Без съмнение, за това съдейства разочарованието ни от живота във Великобритания. Всички ние се подчиняваме на чуждата воля и всъщност никой от нас не знае действително какво се случва».

 

Шарп се позовава на «промените в демографската ситуация и последствията от урбанизацията» в качеството им на причини за евентуалното решение да заминат за Сибир.

 

Друг интервюиран заявява:
«Сега Путин ми харесва още повече. Ако бях с 30 години по-млад, веднага бих тръгнал за Сибир, без дори да се замислям».

 

Други посочват предстоящия референдум и вероятното гласуване срещу излизането на Великобритания от ЕС като мотив, за да заминат на изток, «в земята, в която се срещат ледът и пламъкът».

 

Eдин британец казва следното: «Това би било много по-добро, отколкото да живееш под гнета на европейските закони на Камерън и Корбин».

 

Друг добавя: «Благодаря за Вашето любезно предложение, господин Путин. Ако не излезем от ЕС, много от нас ще поискат да се възползват от Вашето предложение в бъдеще».

 

Путин се възприема от британците като привлекателен лидер, под чието ръководство те биха искали да живеят — неговият рейтинг е умопомрачителен — той е в рязък контраст по отношение на британските лидери.

 

Докато премиерът Дейвид Камерън и лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин са подкрепени от по-малко от 35 % от британците, Путин се подкрепя от поне 82 % от руснаците — това е небивал рейтинг за цялата история.

 

Но не за всички е привлекателно предложението на руския лидер. Много британци се опасяват от студеното време в Сибир, температурата там пада до — 47 градуса по Целзий, а комарите през лятото или гладните мечки през зимата също са проблем за префинените европейци.

 

Независимо от това, в посолството на Русия потвърдиха за изданието, че «някои британци вече проявяват интерес към проекта».

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;