Централният северокорейски вестник «Нодон синмун» в събота за първи път изрази становище по повод бъдещата визита на президента на САЩ Барак Обама в японския град Хирошима, осъждайки плановете му, съобщи агенция Киодо.

 

Визитата на Обама в Хирошима е планирана в рамките на посещението му в Япония за участие в срещата на G-7 на 26-27 май.

 

Изданието счита, че САЩ «отново настояват за «свят без ядрено оръжие», като по този начин се опитват да скрият истинската същност на атомния престъпник».

 

Вестникът нарече призивите на САЩ за намаляване на ядреното въоръжение «пределно лицемерни и безсъвестни».

 

Призивите на САЩ за «свят без ядрено оръжие» целят създаването на «свят, в който остава само ядреното оръжие на САЩ», и «свят, кой би бил управляван чрез силата на ядреното оръжие на САЩ», пише изданието.

 

Идеята за «свят без атомно оръжие», която, както се очаква, ще бъде изказана от Обама в Хирошима, е наречена от изданието «лицемерна софистика».

 

По-рано официалният представител на Белия дом Джош Ърнест съобщи, че Обама не планира да държи реч по време на посещението си в Хирошима.

 

САЩ хвърлиха атомните бомби над Хирошима и Нагасаки по време на Втората световна война на 6 и 9 август 1945 година, загинаха над 130 хиляди човека, някои цифри достигат до 250 хиляди. След това Япония капитулира.

 

Бомбардировката на Хирошима и Нагасаки е единственият случай на бойна употреба на ядено оръжие.

 

 

Обома ще бъде първият американски президент, който ще пристигне в Хирошима преди изтичане на пълномощията си.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;