Посланието на Владимир Путин е напълно ясно: руската войска е всемогъща. Един от елементите на тази мощ е ядрената програма на страната.

 

ДЖЕЙМС КЛЕПЪР, директор на Националното разузнаване на САЩ: Независимо от икономическите проблеми, Русия продължава с агресивната си програма за военна модернизация. Тя има огромен брой най-мощни ядрени балистични ракети.

 

Русия модернизира своя ядрен арсенал и без значение, че икономиката й е в криза от ниските цени на нефта, харчи милиарди за ядрено оръжие, такова като новите ракети «Булава-30», над чиято работа и до днес се водят спорове. Ракетите са снабдени с няколко бойни блока и са способни да поразят повече от една цел. Това са междуконтинентални ракети и могат да нанесат удар по САЩ. «Булава-30» встъпват в бойно дежурство не по-късно от следващата година.

 

ТОМ КОЛИН, фонд Ploughshares Fund: Т.е. това оръжие само по себе си не променя баланса на силите между двете страни.

 

То по-скоро заменя остарялата технология. Привържениците на контрола над въоръжението считат че главният въпрос е такъв: защо двете страни не съкращават материалната си база.

 

Том Колин: Работата е в това, че ние до момента се придържаме към логиката от времето на студената война — и до днес сме убедени във взаимнотоси желание да нанесем вреда на противника.

 

Настоящите договори за контрол над въоръжението ограничават и Москва, и Вашингтон: те са задължени да занижат броя на разполаганите бойни глави до 1 550. Но Русия има и друга цел — да създаде ракетно оръжие, което да победи ракетното оръжие на САЩ.

 

САЩ тези дни разположиха ПРО в Румъния, това е част от стратегията на НАТО за защита от атаките от страна на Иран, а не от Русия.

 

ЙЕНС СТОЛТЕНБЕРГ, генерален секретар на НАТО: Противовъздушната отбрана е необходима за отбраната. Тя е насочена за защита. Тя не подронва и не отслабва руските стратегически ядрени средства за сдържане.

 

Руската държавна новинарска агенция ТАСС заяви, че Москва разглежда тази система като заплаха и ще предприеме мерки по повода.

CNN USA.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;