American Thinker обясни защо Русия няма да нападне Полша

Дата на публикуване: 14 05 2016, 09:00


Когато НАТО обяви за увеличаване на контингента си в Прибалтика и Полша, много средства за масова информация изразиха опасенията си, че Русия ще нападне тези държави. Но Русия никога няма да нападне Полша, твърди Джеймс Нолет — американски пенсионер, който живее почти 9 години в юго-западна Полша. Той излага доказателствата си в сайта American Thinker.
Първата причина — демографията, твърди авторът. В Русия, според него, живеят 160 милиона човека, в Полша — 40 милиона. Военните стратези знаят, че за победа на нападателя му е необходим контингент четири пъти по-голям, отколкото на отбраняващия се. В случай на нападение Полша може бързо да мобилизира цялото си население, а Русия заради своята тромавост — не.
В случай на нападение Полша трябва да защитава само един неголям участък от границата, продължава авторът.
Границата й с Русия преминава по Калининградска област и е около 200 км, но тази област е «географски остров», който трудно се снабдява. Нещо повече, в случай на война Полша може да завземе Калининград — дори само по тази причини Русия два пъти ще помисли, преди да нападне, твърди авторът.
«Русия едва ли лесно ще се съгласи на подобна крачка».
Белорусия (граница с Полша- 350 км), разбира се, е близък съюзник на Русия, а за нападението на Полша през Украйна (400 км граница с Полша) ще бъде необходимо първоначално нахлуване във враждебната за Русия Украйна и бърз марш през страната в рамките на сто километра. Накратко казано, Полша ще трябва да защитава малък участък от границата и ще има малко проблеми с логистиката, обобщава авторът.
В случай на нападение на Полша Русия, разбира се, ще изпрати там своите най-добри бойци, признава авторът, но основната част от руската армия както и преди се състои от новобранци — лошо обучение, лошо въоръжение и с ниска мотивация, пише Нолет.
Те нямат силна мотивировка да водят никаква друга война, освен отбраната на Родината, обосновава твърдението си авторът.
Полската армия се състои от наемници — Полша премина към този вид армия, базирайки се на успехите на американската наемна армия — и затова е добре обучена, добре мотивирана и получава добра заплата.
Оборудване:
«Полша има най-новото въоръжение на НАТО. Русия — не. 
Освен това, Полша е член на НАТО, така че нападението над нея е нападение над всички, включително над САЩ», — счита авторът.
По повод мотивацията на поляците авторът подчертава, че «полският народ не обича Русия».
Тази нелюбов е с хилядолетна давност, тя произлиза от началото на руската и полската цивилизации, когато Русия прие гръцкото православие, а Полша — римския католицизъм.
«Полша постъпи така, защото не искаше да бъде руска, а се стремеше да стане член на западната цивилизация», — обяснява Джеймс Нолет.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
News Front не споделя твърденията на автора, само информира читателите си за тежките травми, нанесени на някои от жителите на Полша и САЩ.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий