По цяла Франция премина вълна от улични безредици и стачки, свързани с решението на президента на Франция Франсоа Оланд и неговото правителство, силово да прокарат трудова реформа като се възползват от 3 точка на 49 параграф на конституцията, която позволява да се избягва гласуването в Националното събрание и да се подписват документи на своя отговорност.

 

Законопроектът, който премиерът Мануел Валс представя като метод за борба с безработицата, предполага сериозни промени в трудовото законодателство. Главната новинка е в това, че общонационалните трудови правила ще бъдат заменени с индивидуални за всеки работодател, който би могъл да ги променя в рамки, предвидени от закона.

 

В частност, работодателите ще могат да разширят съществуващата норма за 35 часова работна седмица до 48 часа (в изключителни случаи, даже до 60 часа). Също така, ако законопроектът бъде приет, работодателите ще могат по-лесно да уволняват сътрудниците си, а работният ден ще може да бъде увеличен на 12 часа.

 

Филип Мартинез – ръководителят на Всеобщата конфедерация на труда – мощен работнически синдикат, заяви, че е дошло време ‘да вдигнем градуса” , наричайки днешните многохилядни демонстрации „лека разгрявка” в сравнение с акциите, които предстоят следващата седмица, — предаде Ройтерс.

News Font – България

 

Тагове: ; ; ; ;