NI: С новите си разработки ВКС на Русия не отстъпва на Запада

Дата на публикуване: 13 05 2016, 09:00


Един от забележимите недостатъци, според автора на статията, е липсата на «прицелни контейнерни системи» — например, такива като LITENING G4, производство на компанията Northrop Grumman или Sniper на компанията Lockheed Martin.

Но Русия явно бързо ще ликвидира това изоставане, разработвайки свои собствени контейнери със системи за указване на целите, се отбелязва в статията.

 

С този проект в момента се занимават компаниите «Ростех» и «Системи за прецизно приборостроене», при това руските ВВС планират да пристъпят към изпитанията на новите руски системи в реални условия още тази година, съобщава изданието, позовавайки се на Министерството на отбраната на Русия, което потвърждава информацията:

 

«Проведохме съвместно заседание с разработчиците и производителите на прицелните контейнерни системи и съгласувахме сроковете. В съответствие с утвърдените планове, ще проведем изпитания на образците до края на тази година».

По всичко личи, че новият контейнер за указване на целите, който ще стане част от съвременните руски самолети от вида на Су-30СМ, Су-35С, Су-34 и МиГ-35, има типичните за западните образци характеристики, се казва в статията.

 

Той е снабден със система за спътникова навигация ГЛОНАСС, елекрооптическа/инфрачервена система за формиране на изображенията и лазерно указване на целите — а също, както по всичко личи, с линия за видеовръзка, както при американските контейнери, макар точните сравнителни характеристики на руския аналог до момента да са неизвестни.

 

Както твърди изданието, Русия е решила да ускори разработването на нови контейнери за указване на целите, защото опитът от бойните действия в Сирия потвърди необходимостта от такава техника на съвременното бойно поле.

 

«Обвиняват руснаците в това, че техните авиоудари в Сирия не са с голяма точност. Отчасти това може да се обясни с липсата в руските ВКС на контейнерни системи за указване на целите», посочва авторът.

 

Още в началото на 2000-те години Русия се опита да закупи контейнерите  Damocles от фирма Thales и дори се надяваше да създаде на своя територия лицензирано производство на подобни прибори, разработени от французите, но опитите не се увенчаха с успех, се казва в статията.

 

А руската промишленост, «независимо от огромните усилия», до неотдавна не успяваше да пусне свой еквивалент на тези прибори, докато руския ВПК не извърши «пробив» в производството на необходимите за целта пиезоелектрически керамични платки с дебелина по-малка от 100 микрона, пояснява изданието.

 

Първоначално руските разработчици имаха проблеми с устойчивото производство на подобни платки, но с времето те бяха решени.

 

И ето, на свой ред това доведе до пробив в създаването на контейнерите, за които стана дума по-горе. Към края на 2015 година «Системите за прецизно приборостроене» създадоха първия опитен образец, а масовото производство трябва да започне това лято, се казва в статията.

 

Благодарение на новите контейнери за указване на целите руското производство на прибори за ВВС ще създаде свой аналог на съвременните системи, с които са снабдени американските изтребители от четвърто поколение  F-15, F-16 и F/A-18, завършва The National Interest.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;
ВАЖНО
Важно

През месец март 1861 година Лев Толстой посещава Лондон, за да научи най-добрите педагогически практики

Важно

Международното летище "Симферопол" обслужи повече от 5.1 милиона пътници през 2018 година. На кримско-татарски език градът

Важно

На 18 януари 1961 година Патрис Лумумба, лидер на конгоанската независимост и първият законно избран

Важно

17 януари 2019-Нюз Фронт. В хода на официалната визита на президента на Русия Владимир Путин в

Важно

17 януари 2019-Нюз Фронт. Президентът на Русия Владимир Путин в завършек на официалното си посещение в

Важно

17 януари 2019-Нюз Фронт. Това събитие има ключово значение за целият балкански регион. И е знак

България
Важно

17 януари 2019-Нюз Фронт. Това събитие има ключово значение за целият балкански регион. И е знак

Важно

16 януари 2019-Нюз Фронт. Новият вирус H1N1 продължава да тероризира Грузия, а заразените стават все повече. След

Важно

15 януари 2019-Нюз Фронт. Зловещ вирус поразява Европа. У нас в няколко области е обявена епидемия.

Важно

10 януари 2019-Нюз Фронт. Годината е 1944, а датата 10.01.Като днес.На този ден, в онази година,

Важно

Те са много, но една част станаха известни. ЦРУ купува депутати, политици, журналисти, учени за

Важно

"Денят се познава от сутринта". Нищо не опровергава така явно тази мъдрост, както изминаващата 2018

Русия
Важно

През месец март 1861 година Лев Толстой посещава Лондон, за да научи най-добрите педагогически практики

Важно

Международното летище "Симферопол" обслужи повече от 5.1 милиона пътници през 2018 година. На кримско-татарски език градът

Важно

17 януари 2019-Нюз Фронт. Това събитие има ключово значение за целият балкански регион. И е знак

Важно

17 януари 2019- Нюз Фронт. Руският президент Владимир Путин, който днес беше посрещнат с невиждан размах

Важно

17 януари 2019-Нюз Фронт. Срещата между Владимир Путин и Александър Вучич прикова цялото внимание на Балканите,

Важно

17 януари 2019-Нюз Фронт. Президентите на Сърбия и Русия Александър Вучич и Владимир Путин след срещата


Добавить комментарий