NI: С новите си разработки ВКС на Русия не отстъпва на Запада

Дата на публикуване: 13 05 2016, 09:00


Един от забележимите недостатъци, според автора на статията, е липсата на «прицелни контейнерни системи» — например, такива като LITENING G4, производство на компанията Northrop Grumman или Sniper на компанията Lockheed Martin.

Но Русия явно бързо ще ликвидира това изоставане, разработвайки свои собствени контейнери със системи за указване на целите, се отбелязва в статията.

 

С този проект в момента се занимават компаниите «Ростех» и «Системи за прецизно приборостроене», при това руските ВВС планират да пристъпят към изпитанията на новите руски системи в реални условия още тази година, съобщава изданието, позовавайки се на Министерството на отбраната на Русия, което потвърждава информацията:

 

«Проведохме съвместно заседание с разработчиците и производителите на прицелните контейнерни системи и съгласувахме сроковете. В съответствие с утвърдените планове, ще проведем изпитания на образците до края на тази година».

По всичко личи, че новият контейнер за указване на целите, който ще стане част от съвременните руски самолети от вида на Су-30СМ, Су-35С, Су-34 и МиГ-35, има типичните за западните образци характеристики, се казва в статията.

 

Той е снабден със система за спътникова навигация ГЛОНАСС, елекрооптическа/инфрачервена система за формиране на изображенията и лазерно указване на целите — а също, както по всичко личи, с линия за видеовръзка, както при американските контейнери, макар точните сравнителни характеристики на руския аналог до момента да са неизвестни.

 

Както твърди изданието, Русия е решила да ускори разработването на нови контейнери за указване на целите, защото опитът от бойните действия в Сирия потвърди необходимостта от такава техника на съвременното бойно поле.

 

«Обвиняват руснаците в това, че техните авиоудари в Сирия не са с голяма точност. Отчасти това може да се обясни с липсата в руските ВКС на контейнерни системи за указване на целите», посочва авторът.

 

Още в началото на 2000-те години Русия се опита да закупи контейнерите  Damocles от фирма Thales и дори се надяваше да създаде на своя територия лицензирано производство на подобни прибори, разработени от французите, но опитите не се увенчаха с успех, се казва в статията.

 

А руската промишленост, «независимо от огромните усилия», до неотдавна не успяваше да пусне свой еквивалент на тези прибори, докато руския ВПК не извърши «пробив» в производството на необходимите за целта пиезоелектрически керамични платки с дебелина по-малка от 100 микрона, пояснява изданието.

 

Първоначално руските разработчици имаха проблеми с устойчивото производство на подобни платки, но с времето те бяха решени.

 

И ето, на свой ред това доведе до пробив в създаването на контейнерите, за които стана дума по-горе. Към края на 2015 година «Системите за прецизно приборостроене» създадоха първия опитен образец, а масовото производство трябва да започне това лято, се казва в статията.

 

Благодарение на новите контейнери за указване на целите руското производство на прибори за ВВС ще създаде свой аналог на съвременните системи, с които са снабдени американските изтребители от четвърто поколение  F-15, F-16 и F/A-18, завършва The National Interest.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;
ВАЖНО
Важно

В продължение на осем дни египетските и руски  парашутисти и десантчиците от двете страни провеждаха занятия

Важно

Френската полиция демонтира импровизиран миграционен лагер близо до северния пристанищен град Дюнкерк, това съобщи Associated

Важно

Сирийските правителствени сили продължават операцията срещу малък отряд от "Ислямска държава" в района на района

Важно

Международният форум за интеграция "Руски свят и Донбас: От сътрудничество към интеграция" днес започна своята

Важно

23 октомври 2018-Нюз Фронт. Върховният мюфтия на Сирия Ахмад Бадреддин Хассун е уверен, че религиозната ситуация в

Важно

23 октомври 2018-Нюз Фронт. Тялото на убитият журналист Джамал Хашукджи ( Хашоги)е открито в резиденцията на

България
Важно

Днес отбелязваме 90 години от първото изпълнение на знаменития и уникален хор "Александров", официалният хор

Важно

В позиция, разпространена до медиите от Министерството на външните работи (МВнР), се изразява увереност, че

Важно

Интервю на Снежана Иванова от БНР с журналиста от Скопие Виктор Канзуров. Атмосферата в последната седмица

Важно

Споразумението с Гърция за името на Македония не е прието с уважение от гражданите на

Важно

Кампанията "за" на референдума в Република Македония почти заличи кампанията "против". Макар голям брой от

Важно

20 септември 2018- Нюз Фронт. Когато е на път да избухне конфликт, първата жертва е свободата

Русия
Важно

В продължение на осем дни египетските и руски  парашутисти и десантчиците от двете страни провеждаха занятия

Важно

Сирийските правителствени сили продължават операцията срещу малък отряд от "Ислямска държава" в района на района

Важно

Международният форум за интеграция "Руски свят и Донбас: От сътрудничество към интеграция" днес започна своята

Важно

Украинският лидер Петро Порошенко по време на срещата си със Сметната палата на Украйна заяви,

Важно

Във военното мемориално гробище в селището Дергач на 26 октомври ще бъдат препогребани останките на

Важно

Константинополският патриарх Вартоломей в интервю за телевизия  ECTV заяви, че Руската православна църква "рано или късно"


Добавить комментарий