Канцлерът на ФРГ Меркел се изказа в защита на съглашението между ЕС и Турция по въпроса с бежанците и заяви, че то помага да бъде спасен животът на хората. Такива думи тя изрече в четвъртък на форум в Берлин, организиран от телерадиокомпанията WDR.

 

ЕС е длъжен да се бори с причините за бягство и да направи така, че хората да не предприемат опасното пътешествие към Европа, подчерта канцлерът.

 

„Разбира се,ние – и това сега често се подлага на критика в споразумението с Турция – се оказваме зависими”, — подчерта тя.

 

Въпреки всичко, по нейните думи, Европа „не може просто да се изолира и да каже, че всичко, което се случва около нас не ни интересува”.

 

В борбата с причините за бягството на хората, ще се наложи да се носи отговорност и за други страни „и това може да бъде наречено зависимост”, добави Меркел. Тя напомни, че от началото на годината до встъпването в сила на споразумението с Анкара, по пътя към Европа са загинали 350 човека, а откакто то е в сила – седем човека.

 

„Да спасяваме живота на хората и да не позволяваме на някои да пълнят джобовете си – дори само това оправдава сделката ни с Турция”, — убедена е канцлерката.

News Front – България

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;