Разполагането на обектите на ПРО в Румъния и Полша е час от общата активност на НАТО на изток, с цел да бъде приближена инфраструктурата му към руските граници, заяви в четвъртък постоянният представител в НАТО Александър Грушко.

 

Първият обект на системата за противоракетна отбрана (ПРО)на НАТО започна своето функциониране на територията на бившата военна база Девеселу в Южна Румъния.

 

„Разместването на противоракетни бази в Румъния и Полша не може да бъде отделено от общата военна активност на страните на НАТО на „източния фланг”, в резултат на което, военната инфраструктура се приближава към руските граници”, — констатира постоянният представител.

 

По думите му, „очевидно е, че посочените мерки не могат да бъдат отделени от ангажиментите на Алианса за неразполагане в Източна Европа на съществени, постоянни бойни сили, фиксирани в Основополагащия акт за отношенията Русия – НАТО.

 

„Разполагането в региона на стационарни и постоянно боеготови комплекси ПРО напълно съответства на критериите за постоянност и военна значимост”, — посочи той.

 

Грушко отбеляза, че „декларативните уверения за нененасоченост на ПРО на НАТО и САЩ срещу Русия, не могат да ни убедят”.

 

„ Ние виждаме тяхната стойност и в негативното отношение на САЩ и НАТО, които не отчитат международните договорености по иранската ядрена програма с така наречената „адаптивност” при конструирането на системата ПРО. Нали преди време, така наречената „иранска ядрена заплаха” се представяше като основен стимул за създаването на системата”, — каза постоянният представител.

News Front – България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;