Самолетите на руските ВКС, за чието съпровождане над Балтика бе съобщено по-рано от страна на министерството на отбраната на Великобритания, не са нарушавали границата на Естония, съобщи в петък пресслужбата на ВВС на Естония.

 

По-рано за случая разказа британското министерство на отбраната, отбелязвайки, че самолетите Eurofighter Typhoon са вдигнати във въздуха за съпровождане на руските военно-транспортни самолети Ан-26, Ан-12 и Ил-76, които над Балтика са приближили въздушните граници на балтийските държави.

 

Според думите на представителя на пресслужбата на ВВС на Естония Алар Алаатс, руските самолети са се намирали в международното въздушно пространство и не са нарушавали границата на Естония.

 

«Самолетите на ВВС на Русия са се намирали в международното въздушно пространство и не са нарушавали границата на Естония. Полетите на самолетите на НАТО за установяване принадлежността на прелитащите редом до границата самолети на други  страни са обичайна практика и нищо екстраординарно в четвъртък не се е случило»,- каза Лаатс за изданието Postimees.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;