Репортерите от американския канал CNN по време на визитата си в Сирия високо оцениха мощта на руската техника, подготовката на военните и обезпечението на сигурността на чуждестранните журалисти.

 

Миналата седмица около сто журналисти от чуждестранни медии посетиха няколко населени места, в това число и древна Палмира, която сирийската армия с подкрепата на ВКС на Русия и бойците от опълчението освободиха от Ислямска държава.

 

Както разказаха репортерите от CNN, журналистите за Сирия са били превозени с автобуси, а тяхната безопасност е била гарантирана от руски бойни машинш и хеликоптери-щурмоваци.

 

База «Хмеймим» «е голяма, съвременна и е в добро състояние», а професионализмът на военните и «безупречното състояние» на техниката доказват, че Въоръжените сили имат значително развитие от времето преди няколко години, когато стартира мащабната програма за модернизация на руската армия, отбелязва телевизията.

 

Особено внимание репортерите на CNN обръщат върху самоходния зенитно-ракетен комплекс с наземно базиране «Панцир-С».

 

На журналистите от американската телевизия им е било разрешено да заснемат как руските военни спортуват — силовите им тренировки, баскетбол, волейбол и бокс.

 

Старши лейтенантът Владимир разказва, че военните «са много предани на делото».

 

«Щастлив съм да служа на страната си. От нищо не се боя в Сирия. А и от какво трябва да се страхувам?», — цитира думите на руския военнослужещ CNN.

 

ВКС на Русия започнаха да нанасят удари по позициите на ислямистите в Сирия на 30 септември миналата година. Голяма част от групировката бе изведена от страната през март, но редица екипажи от самолети и хеликоптери продължават да помагат на настъплението на сирийската армия.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;