Великобритания, САЩ, Франция и Украйна блокираха предложението на  Русия ООН да признае за терористични действащите в Сирия групировки «Ахрар аш-Шам» и «Джейш ал-Ислам», съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на дипломати.

 

Още на 26 април Москва внесе предложение за включване в санкционния списък на Съвета за сигурност към ООН терористичните групи  «Ахрар аш-Шам» и «Джейш ал-Ислам», свързани с Ислямска държава и Ал Кайда.

 

Постоянният представител на Нова Зеландия към ООН Джерард ван Бохемен сподели пред журналисти, че в Съвета за сигурност са се отнесли противоречиво към тази руска инициатива. Както отбелязва агенцията, за да се внесат групировките в «черния списък» на антитерористичния комитет, трябва да има напълно единно мнение.

 

По-рано съветникът към Висшия комитет по преговорите от страна на сирийската опозиция Язъя Ариди нарече предложението на Русия «форма на натиск над ВКП».

 

Руският постоянен представител към ООН Виталий Чуркин заяви, че внасянето на горепосочените групировки в списъка с терористични организации е важен акт за преговорите по регулиране ситуацията в Сирия.

 

Дипломатът отбеляза, че «групировките не участват в преговорите и не участват в режима на прекратяване на огъня».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;