Антиракетният щит във военната си база Девеселу в Румъния днес започва действието си. На откриването на щита  ще присъстват генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, румънският премиер Дачиан Чолош и други американски и румънски представители.

 

Системата за отбрана на НАТО срещу балистични ракети също стартира днес. Румънското издание»Котидианул» отбелязва, че откриването на антиракетната система на НАТО и представителите на САЩ, пристигнали в Букурещ, са подразнили Москва, предаде БНР.

 

Робърт Бел от Пентагона подчерта, че антиракетният щит в Девеселу не е насочен срещу Русия, но дипломатическият корпус на Русия твърди, че Съединените щати нарушават договора за ядрените сили със среден обсег.

 

Йенс Столтенберг заяви, че НАТО ще продължи да води диалог с Русия «където и когато е възможно».

 

Той сподели още, че  в момента, когато напрежението е високо, е много важно запазването на каналите за комуникация отворени.

 

Генералният секретар на НАТО Столтенберг добави, че в същото време организацията ще укрепва своята отбрана за защита от всякакви заплахи, ще развива възможностите си , включително и в областта на противоракетната отбрана. Столтенберг отбеляза също, че сегашната система не би могла да се използва за настъпателни цели, даже и при желание за това.

Тагове: ; ; ; ; ; ;