Министърът на икономическото развитие на Полша Матеуш Моравецки разкритикува работата на предишния министерски съвет на страната като заяви, че в периода на неговото управление, „най-добрата промишлена политика е било отсъствието на промишлена политика”, а средствата от Евросъюза са били харчени за различни безполезни проекти.

 

По думите на Моравецки, за осемте годино работа на предходния кабинет, икономиката на страната е дестабилизирана, а Полша се намира в такова състояние, че икономиката „не може да бъде приведена в равновесие”.

 

Едно от най – големите поражения е емиграцията от страната, която се изчислява на около 3 милиона поляци, добави министърът.

 

„По – слабо развитите фирми биват поглъщани от по – богатите. За съжаление, ние се намираме в ситуация, в която само 50% от нашата промишленост се намира в ръцете на полски производители, а 65% от банковия сектор е в ръцете на чужденци. Две трети от нашият износ се произвежда от фирми с чуждестранен капитал. Така повече не може да продължава, този модел на икономическо развитие е път за никъде”, — подчерта министърът.

 

News front – България

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;