Прокурорът на Крим Наталия Поклонская заяви, че има намерение окончателно да ликвидира мрежата на терористичната организация «Хизб ут-Тахрир ал-Ислами» в Крим.

 

В четвъртък в Бахчисарай бяха задържани четирима участници от организацията. По-рано беше пресечена дейността на организацията в Ялта и Алушт.

 

Според Поклонская, лицата, които са представлявали дадената терористична организация преди присъединяването на Крим с Русия, отдавна да заминали за Украйна, откъдето провеждат дейността си.

 

«Скритите, които се крият и разбират, че терористичната организация е забранена на територията на Руската Федерация, те, разбира се, не са вече тук. Ние работим с огнища, които има в различни региони на Крим», — каза Поклонская.

 

Според нея, в близко бъдеще ще стартират съдебни наказателни дела по отношение на шестима човека, съпричастни с функционирането на «Хизб ут-Тахрир» в Ялта и Алушт.

 

«Партията за ислямско освобождение» («Хизб ут-Тахрир ал-Ислами») е призната в редица държави като терористична, в Русия нейната дейност също е забранена на база решението на Върховния съд на Русия от 2003 година.

 

Целта на организацията е отстраняване на немюсюлманското правителство и установяване на мюсюлманско управление в световен мащаб чрез създаването на «Световен ислямски халифат».

 

Членовете на «Хизб ут-Тахрир ал-Ислами» са постоянни арестанти в различни руски региони, главно в големите градове от Централна Русия, Поволжието и Сибир.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;