Първият замминистър на отбраната на САЩ Роберто Уорк се надява, че американската противоракетна система, разположена в Румъния, няма да изостри отношенията с Русия, съобщават румънските медии.

 

В четвъртък в Девеселу в Румъния премина церемония по откриването на американския комплекс за ПРО  Aegis Ashore.

 

Отговаряйки на въпрос, може ли ПРО да изостри отношенията с Русия, първият замминистър на отбраната на САЩ каза: «Надявам се, че не».

 

«Никога не сме имали предвид Русия. Тя не се разглежда от нас като цел. Системата е насочена срещу заплахите от страна на Близкия Изток. Ние предложихме на руснаците да им покажем техническите характеристики. Надявам се, че този диалог ще остане отворен и ще продължим да си сътрудничим»,- каза Уорк.

 

Според генсекретаря на НАТО Йенс Столтенберг, американската противоракетна «система не цели отслабване на руските системи».

 

«Нямаме намерение да прихващаме руските ракети нито в Румъния, нито в Полша», — отбеляза на свой ред Столтенберг.

 

Русия нееднократно изказва тревогата си от разполагането на системи за ПРО на САЩ в Европа. По-рано директорът на Департамента по въпросите за неразпространението и контрола над въоръжението към МВнР на Русия Михаил Улянов заяви, че разполагането на системи за ПРО в Румъния и Полша ще способства за нарушаване на стратегическата стабилност в региона, а самите действия на САЩ дават основание на Русия да се съмнява, че Вашингтон добросъвестно ще изпълнява задълженията си по Договора за ракети със среден и малък радиус на действие.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;