Под заглавие » Той пак е тук О, geri döndü“, групата„Pixelhelper» ( основана от художника Оливър Бинковски) художници и представители на творческите кръгове протестираха срещу осъждането и преследванията на критикуващите турското правителство журналисти в Истамбул. Особеното на акцията беше, че образът на турският президент Ердоган се проектира ( с малки хитлерски мустачки) върху сградата на Турското Посолство във Берлин.

 

 

 

74

 

 

76

 

 

75

 

 

Освен фотошоп-карикатурите, които показват Ердоган като Хитлер, художниците проектираха и стихотворението на сатирика Ян  Бьомерман върху стените на турското посолство.

 

» Светопроекцията на противопоставлението на Адолф Хитлер и Ердоган символизира ужасните престъпления срещу човечността, които съставят политиката на Ердоган», пишат художниците организирали акцията в  Facebook.

Тази акция, по думите на организаторите,- е реакция на творческата гилдия към арестуването на журналистите  Каан Дюндар и Ердем Гюл, които получиха ефективна присъда за много години в петък в Истамбул за критичните си материали към турското правителство.

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;