Министър Вежди Рашидов е на посещение в Русия. По време на срещата си с министъра на културата на Руската федерация Владимир Мединский ще обсъди състоянието на двустранното културно сътрудничество и ще бъдат начертани мерки за задълбочаването на контактите между двете страни. В хода на разговора министър Рашидов ще предложи на своя руски колега министерствата на културата на двете държави да подготвят конкретна програма за разменени гостувания на националните културни институти на България и Русия, което ще задълбочи отношенията в областта на музикалното, изобразителното и театралното изкуство, литературата и киното и ще възроди една съществуваща, но позабравена традиция.

 

«Ефектни проекти, интересни проекти, и разбира се, което ще бъде подарък за ушите на руския зрител и слушател. Така че предстоят интересни проекти заедно, взаимно», каза Рашидов.

 

По време на посещението си в Москва днес министър Рашидов ще проведе срещи и с генералния директор на «Болшой театър» Владимир Урин за договаряне на гастроли на «Софийска опера и балет» в Москва през 2018 г. По късно през деня Вежди Рашидов ще разговаря с известния руски кинорежисьор, сценарист, актьор и продуцент Никита Михалков, след което ще го награди с най-високото ни отличие в областта на културата «Златният век». 

 

В края на посещението си министърът на културата Вежди Рашидов ще посети посолството на Република България в руската столица за концерта на «Драгостинфолк», който се организира от Българския културен институт в Москва, предаде БНР.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;