Военното присъствие на НАТО на територията на България нараства.

 

София ще играе по-активна роля в украинската криза, се казва в анализ на американската частна разузнавателна компания «Стратфор».

 

България и Румъния ще продължат да приемат струпването на войски на НАТО в региона с цел обкръжаване на Русия, твърдят още в прогнозата на американските експерти.

 

Според „Стратфор”, културните и историческите връзки между Русия и България предполагат по-топлите ни отношения с Москва. Енергийната ни зависимост от Русия допълва «липсата на пространство за политически маневри. Румъния е в пряка борба с Русия за влияние в Молдова», сочи докладът.

 

Интензитетът на украинския конфликт и продължителността на дуела между Русия и Запада правят Румъния и България по-решителни в отстояването на сигурността им и нападките срещу Русия.

 

Нарастването на войските на НАТО на територията на двете страни и отношенията между София и Киев са достатъчно красноречиви. Аналитиците от «Стратфор» изтъкват още, че през миналия месец украинският президент Петро Порошенко е обсъждал с румънския и с българския си колега създаването на съвместни военни подразделения. Едно такова начинание вероятно ще прилича на съвместните взводове на Украйна, Полша и Литва и ще увеличи активната роля на България и Румъния в украинската криза, смятат експертите.

 

Според американските анализатори България и северните й съседи са готови да бъдат «по-важни играчи в тази криза, както и в бежанската» и ще бъдат въвлечени в развитието на ситуацията между Европа, Русия и Турция.

 

«Значението им ще нараства», завършват от «Стратфор» в прогнозата си за България и Румъния.

 

По време на пресконференция в Букурещ заместник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който на 6 май посети и София, съобщи, че САЩ разполагат още една своя бригада в страните от НАТО в Европа.

 

Инициираната от президента на САЩ Барак Обама Европейска инициатива за предоставяне на гаранции за сигурност (ERI) «ще позволи на САЩ да разположат трета бригада в Европа, повече от 4 хиляди войници, на ротационен принцип», посочи той, предаде румънската агенция Аджерпрес.

 

Според Блинкен, «от това следва, че американските войници ще бъдат в Европа постоянно, включително в Румъния, 12 месеца в годината. Сега те са само 6 месеца в годината, с модерно оборудване и подготовка. Това е ангажимент и инвестиция, които правят Съединените щати».

 

Блинкен увери, че САЩ остават верни на член 5 от Договора за НАТО, според който съюзниците на страната идват на помощ на страната, която става жертва на агресия.

 

По време на визитата си в София Блинкен обсъди сътрудничеството между България и САЩ в областта на отбраната, противодействието на тероризма, енергийната сигурност, върховенството на закона, образованието и двустранните отношения.

 

На срещата на върха на НАТО ще разгледаме напредъка досега и ще планираме предстоящото, добави Блинкен.

 

Той подчерта, че САЩ подкрепят модернизацията на българските въоръжени сили.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;