Русия започна най-важния си национален празник — годишнината от победата над нацистка Германия — с гигантско военно шоу. Но с помощта на военния парад на Червения площад в Москва президентът Путин съвсем основателно «показа мускули». Адресат на посланието му е Западът, главно НАТО. Репортаж на Кристоф Ванер и Сабастиян Хонекамп.
Това е военен оглед в превъзходна степен. Почти 10 000 военни празнуват на Червения площад в Москва края на т.нар. Велика Отечествена война. Те и стотици хиляди хора по улиците отдават почитта си на паметта на почти 27 милиона загинали във Втората световна война в борбата срещу хитлеристка Германия. Почти всяко руско семейство е изгубило един или няколко близки.
В своята тържествена реч президентът на държавата Путин призова Запада към борба с международния тероризъм, която борба трябва да се води с общи сили.
Владимир Путин, президент на Русия: «Уроците на историята ни говорят за това, че мирът на планетата нe се установява сам по себе си, че трябва да сме бдителни, за да не допускаме двойни стандарти, създаващи престъпни замисли».
В същото време военнияj парад е най-мощната и мащабна демонстрация. Тук са представени бисерите на руския военен арсенал, най-новата техника сред бронираните хеликоптери и бойни реактивни самолети.
КРИСТОФ ВАНЕР, кореспондент на N24: Парадът на Победата в Москва — това е демонстрация на мощ, дрънкане на оръжиe, всичко това е насочено към НАТО. Посланието е: «Вижте какво, с нас винаги трябва да се съобразявате!»
В Берлин също празнуват Ден на Победата. Около 200 човека от предизвикващия много спорове рокерски клуб «Нощни вълци» положиха венци на руския мемориал и по такъв начин почетоха жертвите на войната.
В ефир на 09 май 2016 година.
Превод е редакция: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;