Върховната рада на Украйна прие обръщение към ООН, ОБСЕ, ПАСЕ и други международни организации с призив да се признае за геноцид депортацията на кримските татари през 1944 година.

 

Документът призовава международната общност да се присъедини към Украйна, която вече е приела подобно решение през 2015 година и е обявила 18 май, денят на приемането от Народния комисариат по вътрешните работи (НКВД) на СССР на решението за изселването на кримско-татарското население, за ден на памет за жертвите на геноцида, извършен от комунистическия режим.

 

В постановлението се съдържа призив към международната общност и световните лидери да не остават на страната на настоящата ситуация в Крим във връзка с «противоправните действия на руската окупационна власт».

 

Кримските татари бяха депортирани след освобождаването на Крим от нацистките войски. Повод за това е бил фактът, че част от тях активно са сътрудничели с немските окупатори.

 

През 1987 година с решение на Генералния секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов на кримските татари им е разрешено да се върнат в Крим. През ноември 1989 година Върховният съвет на СССР осъжда депортацията и я признава за незаконна и престъпна.

 

След държавния преврат в Киев през февруари 2014 година властите в Крим и Севастопол провеждат на 16 март референдум по въпроса за присъединяването към Русия. В него участват над 80 процента от имащите право на глас. За присъединяването с Русия гласуват 96.7 % и 95.6 % съответно в Крим и Севастопол.

 

На 18 март президентът на Русия Путин подписа договор за приемането на Републиките Крим и Севастопол в състава на Руската Федерация, а на 21 март договорът бе ратифициран от Федералното събрание.

 

Независимо от убедителните резултати от референдума, Киев отказва да признае Крим за част от Русия.

 

На 21 април 2014 година президентът на Русия Путин подписа указ за реабилитацията на кримките татари.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;