АЙША СЕСЕЙ, водеща: Русия заяви, че е извела голяма част от своите войски от Сирия, но CNN с очите си видя, колко военна техника и военнослужещи и до днес остават на територията на страната.
Фред Пляйтен разговаря с няколко сирийци, които нееднозначно се отнасят към продължаващото присъствие на руските войски в страната.
Руското присъствие в Сирия явно включва нещо значително повече от бойните самолети. В главната руска авиобаза има хиляди дисциплинирани и предани на делото си военнослужещи.
Този старши лейтенант го заварихме по време на тренировка по бокс.
Старши лейтенант: Радвам се да служа на страната си. Не се страхувам. От какво да се страхувам в Сирия?
Западът разкритикува Русия, заявявайки, че  тя нанася голяма част от ударите си върху умерената опозиция, която е срещу Асад. Руската страна твърди, че тя бомбардира само ИД и другите терористични групировки.
Русия заявява, че е извела голяма част от войските си от Сирия. Независимо от това, по време на опознавателното пътуване в Централна и Западна Сирия ние видяхме няколко обекта: по всичко изглежда, че това бяха бази, в които се намират различни щурмови хеликоптери.Видяхме новата база за отрядите за разминиране в Палмира, където има десетки БМП и дори зенитно-ракетни комплекси.
Според прессекретаря на руските въоръжени сили, те не само използват своите ресурси, но също тясно си сътрудничат с войските на Башар Асад.
Игор Конашенков, генерал-майор, началник на пресслужбата към Министерството на отбраната на Русия: Ние получаваме немалко информация от сирийския Генерален щаб. Те се намират в зоната на бойните действия и са близо до въстаниците. Що се отнася до военно-техническото сътрудничество, ние, разбира се, също им помагаме.
По нищо не личи, че  Русия в близко време напълно ще изведе войската си. Много от жителите на тази част на Дамаск, която се намира под контрола на правителството, това напълно ги устройва.
 ФРЕД ПЛЯЙТГЕН, кореспондент на CNN: Жителите на тази част на Дамаск, която се намира под контрола на правителството, явно, са прекрасно осведомени за това, доколко голяма помощ оказват на Асад руските въоръжени сили. Те също отбелязват, че решаването на сирийската криза трябва да произлиза от самите сирийци, а не от странични държави.
Върху голяма част от територията на страна и до днес се водят ожесточени боеве. Примирието явно не бива да го чакаме, както и края на руската намеса в сирийския конфликт.
Фред Пляйтген, CNN.
В ефир а 10 май 2016 г.
Превод и редакция: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;