Пентагонът счита, че космическите програми на Русия и Китай са опасност за САЩ, пише вестник  газета Washington Post.

 

«Представителите на Пентагона заявиха, че Русия и Китай разработват програми за нападение над САЩ от космоса, докато в същото време Щатите са потънали в контратерористични операции в Ирак и Афганистан», — отбелязва изданието.

 

В статията се казва, че Русия, Китай и други страни разработват технология, която може да изведе от строя инфраструктурата на националната сигурност, създадена от САЩ в космоса, особена тревога в американското военно министерство предизвиква съдбата на спътниците им.

 

«Трябва да признаем, че независимо от нашите усилия, в бъдеще конфликтът може да започне или да се развихри в космоса», — цитира изданието думите на адмирал Сасил Хейни, командир на стратегическото командване на САЩ.

 

Помощник държавният секретар на САЩ по контрола над въоръжението Франк Роуз по-рано заяви, че е «разтревожен от продължаващите разработки на противоспътниковото оръжие на Русия и Китай», — припомня изданието.

 

Москва нееднократно предлага демилитаризация на космическото пространство. През април Сергей Лавров обеща, че страната му няма първа да разполага там оръжие.

 

В руското външно министерство отбелязват, че разполагането на ядрени сили в космоса може да доведе до неконтролирана гонка във въоръжаването.

 

В края на миналата година Русия внесе проект за резолюция в Генералната асамблея на ООН, документът бе блокиран от САЩ.

 

Отношенията между Русия и Запада в последно време се влошиха. На 20 април в Брюксел бе проведена първата от две години среща Русия-НАТО. Страните изключиха варианта за завръщане на предишните отношения.

 

Москва заяви, че «няма позитивизъм в отношенията между Руси и алианса понастоящем».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;