Днес Русия е тържествена и красива, за един от най-великите празници в историята на човечеството: Денят на победата.

Столицата Москва е изпълнена с особена атмосфера от величието на военния парад в чест на героите и 71 годишнината от победата над фашизма.

В много държави и градове днес протичат празнични шествия и тържества в памет на великата дата.

Руският държавен глава Владимир Путин се обърна към руския народ от Червения площад и отправи поздравление.

 

 

 

 

5

 

 

 

Уважаеми граждани на Русия! Скъпи ветерани! Господа войници и матроси, сержанти и старшини, мичмани и прапоршчици!

Господа офицери, генерали и адмирали,

Поздравявам Ви с Денят на Победата! С тържеството, в което се слива едновременно радостта, паметта и скръбта. 9 май- това е и държавен, и много личен, семеен празник. Този ден се превърна в символ на свещеното родство на Русия и руския нарос. И в такава сплотеност, преданост към Родината- е нашата сила, увереност и достойнство.

 

Ние сме обединени от дълбоки, пронизващи чувства към нашите бащи, дядовци, прадеди. Днес ние сърдечно благодарим на тези, които са в строя, и които са редом до нас, без да крием при това своята гордост и сълзи. Днес ние прекланяме главите си пред светлата памет на синовете, дъщерите, бащите, майките, дядовците, мъжете, жените, братята, сестрите, еднополчаните и приятелите- всички, онези, които не се върнаха от войната, всичко, които вече не са със нас. Обявявам минута мълчание.

 

 

 

9

 

 

Минута мълчание.

 

 

Тази година се навършват 75 години от началото на Великата Отечествена война: 22 юни 1941 година нацистите вероломно нападнаха Съветския Съюз. За един миг се измени живота на една огромна страна. И в този трагически преломен момент имаше само един, но висш избор- главен за целия народ стана спасението на Отчечеството.

 

 

Започна героичния и жертвен път към Победата. Нужно беше без забавяне да се решават множество сложни задачи, една от тях- евакуацията на милионите мирни граждани, промишлеността на изток. И всичко това- в едни от най-тежките условия по време на настъплението на врага, в огъня на войната.

 

Сега е трудно даже да осъзнаем, как,с какви запределни усилия е било изплетено и възстановено над хиляда и петстотин хиляди завода. Само след няколко месеца те започват без прекъсване да доставят на фронта танкове, самолети, боеприпаси, военна техника. Тази велика, безпримерна трудова победа позволи на армията ни да обърне врага, да съкруши агресора, който си беше поставил на служба икономическия потенциал на почти цяла Европа.

 

В подвига на фронтовиците и тружениците в тила се прояви истинната жизнена сила на нашия народ, неговото единство, победния дух и любовта към родната земя. Нашите бащи и дядовци преодоляха мощния, безпощаден враг, пред който отстъпиха много държави. Именно съветският народ донесе свободата на другите народи. Именно от нашия войник нацистите и техните съучастници получиха пълно възмездие за милионите жертви, за всички зверства и безчинства на нашата земя.

 

 

Войната продължи почти четири години и се превърна в цяла епоха за нашата страна. Епоха на мъжеството и отдадеността, епоха на тежки изпитания и трагични загуби, епоха на светли надежди и безпределна вяра в Победата.

 

 

Великата Отечествена война завинаги ще остане ярък, свещен подвиг на нашия народ, призив да се живее по съвест, да се държи винаги на висота правдата и справедливостта, и да се предават тези ценности от поколение в поколение.

 

 

 

 

13

 

 

Уважаеми товарищи, уроците на историята говорят за това, че мирът на планетата не се утвърждава сам по себе си, че е нужно да бъдем бдителни, че са недопустими двойните стандарти, късогледото съглашателство с онези, които сътворяват и износват нови престъпни замисли.

 

 

Днес цивилизацията отново се сблъска с жестокостта и насилието- тероризмът се превърна в глобална заплаха. Ние сме длъжни да победим това зло, и Русия е открита за обединяване на усилията с всички държави, ние сме готови да работим над създаването на съвременна, внеблокова система за международна сигурност.

 

 

Нашите войници и командири доказаха, че са достойни приемници на героите от Великата Отечествена война и с чест защитават интересите на Русия. Уверен съм, че днес ветераните се гордеят с внуците и правнуците си- те никога няма да ги подведат и винаги ще се равняват с великия подвиг на дедите си, с Великата Победа, подвигът на доблестното поколение на победители!

Честит празник! Честита Велика Победа! Ура!

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;