Присъстващите носеха със себе си портретите на роднините си, които са се сражавали срещу фашизма в годините на войната. Маршрутът на шествието, което беше одобрено от кметството на Париж, завърши на историческото гробище Пер – Лашез. Там участниците в акцията положиха цветя върху паметниците на руските герои от Съпротивата.

 

В същото време, подобни акции се състояха и в редица от най – големите градове на Франция. В частност, маршове на „Безсмъртния полк” бяха организирани в Ница, Страсбург и Монпелие.

 

В Страсбург, участие в акцията взеха не само французюи, руснаци, арменци, чеченци и молдовани, които живечт в този район на Франция, но и немци от пограничните  Франция градове на ФРГ.

 

„Безсмъртният полк” се провежда в повече от 40 страни на света. В събота, акцията „Безсмъртният полк” мина и в Австралия, Кипър, Аржентина, Мексико, Италия и САЩ.

 

„Безсмъртният полк е обществена акция – шествие, на което участниците носят портрети на свои роднини, взели участиое във Великата Отечествена война.

 

Наименованието „Безсмъртния полк се роди през 2012 година. През 2013 година, акцията се разпространи в 120 града. Една година по-късно, по улиците, в ръцете с портретите на своите роднини – фронтоваци, вече излязоха жителите на 500 града от седем страни. Акцията се превърна във общорусийска през 2015 година.

 

Front news – България

Тагове: ; ;