За болшинството американци годишнината от победата над нацистка Германия минава незабележимо, пише Washington Post. Но в Русия това е един от най-големите празници.
«Попитай който и да е руснак за преживяванията на семейството му по времето на Втората световна война и ще получиш един и същ разказ за страданията и дълга към родината на бойното поле», — отбелязва изданието.
За разлика от САЩ, които след нападението на японците над Пърл Харбър са били защитени от атаки по вода, Русия по времето на Втората световна война е била под обсада, бомбардирали са я, над територията й е било извършено агресивно нахлуване. После Червената армия е стигнала до Берлин и е изиграла ключова роля в свалянето на Адолф Хитлер.
Загубите на СССР са били огромни. Според оценката на болшинството историци, СССР е изгубил тогава 27-28 милиона човека. А най-възрастното поколение руснаци все още пазят болезнените спомени от глада от военните години.
САЩ споменават Втората световна война като победа на американците, счита се, че Червената армия е вляза «малко или много в качеството си на помощничка».
Спомените на руснаците са концентрирани върху техните собствени жертви, се казва в статията. Според жителите на Русия, истинското значение на този празник се крие не във военните паради, а носи по-личен характер.
 «В Русия има много малко семейства, които войната не е засегнала», — заявява за изданието руски събеседник.
И доколкото ветераните умират, техните деца и внуци започнаха да провеждат шествия по случай Деня на Победата, на които те носят снимките на своите роднини-участници във Великата Отечествена война. Тази инициатива, която се провежда отделно от военните паради, се появи през 2012 година като неполитизирано движение.
Още през 2008 г. Владимир Путин възроди традицията да се провеждат «танкови паради в съветски стил», виждайки в 9 май начин «да събере гражданите около националния флаг».
Критиците на путинското празнуване на Деня на Победата заявяват, че той е превърнал годишнината в «политическо събитие», което е призвано да служи на държавата, а не на паметта на народа, пострадал от войната.
«Някога ветераните се събираха на този празник, за да си спомнят за падналите другари. Сега главният фокус е поставен върху военните паради», — се казва в статията.
Както пише изданието, думата фашизъм понастоящем има «ново значение».
Кремъл обикновено го използва по отношение на новото ръководство на Украйна.
С помощта на Деня на победата във Втората световна война се политизират «путинските усилия, насочени срещу Украйна», — твърди статията.
 Превод и редакция: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;