При настоящата власт в Украйна финансовата помощ на Запада едва ли ще съдейства за реформите, пишат консултантът по политически рискове Нил Абрамс и политологът Стивън Фиш във Washington Post.

 

За последните 25 години Украйна е получила от Запада милиарди  долари, за да построи правова държава и конкурентноспособна пазарна икономика. Но, според експертите, прогрес в това направление не се забелязва и до днес, свързаните с Евромайдана надежди не се оправдаха.

 

«Държавните компании както и преди се държат от олигарсите и чиновниците, в това число от приближени до президента и бившия премиер», — отбелязват аналитиците.

 

В момента Западът е спрял помощта си за Киев до възобновяване на икономическите реформи. В това отношение западните страни следват обичайната схема: те и преди периодично спираха финансирането на Украйна, когато корупцията и безредието в страната не можеха да бъдат игнорирани. Но после финансовите потоци се възнобновяваха, веднага щом Киев обещаваше да се поправи.

 

В резултат украинските власти получиха практически неограничен достъп към западните средства и се стремяха да поддържат статуквото, се казва в статията.

 

Авторите дават за пример транша от МВФ в размер на 184 милиона долара, който Украйна получи през септември 1999 година. Тогава се съобщи, че приближен до президента е откраднал подобна сума от нефогазова компания: част от парите той насочил към кампанията за преизбирането на президент, а част оставил за себе си.

 

Аналогичен случай се наблюдава през април 2015 г., когато МВФ приведе на Централната банка на Украйна 4.51 милиарда долара. Парите отишли за подкрепа на търговски банки, най-вече за «Приватбанк». Тя на свой ред прехвърлила 1.8 милиарда долара от средствата на МВФ в офшорки.

 

Според авторите, в подобна ситуация Западът има два варианта.

 

Първият — да продължи да оказва финансова помощ за реформите в Киев.

 

Второ — да се въздържа от по-нататъшна помощ до идването на власт на «наистина ново ръководство», в което няма да има представители на стария управляващ елит.

 

«Пред този избор е изправен и МВФ, който трябва да прецени, да продължи ли програмата си за кредитиране на Украйна с още 17.5 милиарда долара», — завършват аналитиците.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;