С първите ноти от Бах, изсвирени от музикантите от оркестъра към Мариинския театър в освободената Палмира, отчетливо блесна водоразделът между варварството на терористие, царувало там по-рано, и цивилизацията, която Русия защитава, пише The Economist.

Концертът на оркестъра под ръководството на известния диригент Валерий Георгиев се превърна във венеца на кампанията по освобождаването на Палмира от терористите от ИД. Идеята се оказа толкова блестяща, че който и да е слушател едва ли би могъл да скрие възторга или ентусиазма си, отбелязва списанието.

 

Музиката в Палмира звучеше сюрреалистично на фона на разрушената Сирия — страната, обхваната от война, добавя изданието. В Латакия нормалният живот сякаш не е спрял — по улиците се разхождат стилно облечени момичета, в крайпътните магазини се продават плодове, а над всичко това чрез многобройните билбордове с усмивка наблюдава президентът на страната Башар Асад.

 

 

С приближаването към Палмира войната все по-отчетливо напомня за себе си. По улиците, по които се виждат надупчени от шрапнели сгради, лежат останките от автомобили, изгорели напълно, висят разкъсани електрически проводници…Разузнаването не е прекратено, според различни съобщения терористите от ИД са само на 15 километра от Палмира.

 

«Струва ми се, че кармата на руския войник е да спасява културата от фашистко унищожение във всички времена», — изданието цитира думите на руския министър на културата Владимир Мединский, който присъства на мероприятието.

 

 Концертът на оркестъра на Мединския театър бе посветен на паметта на защитниците на Палмира, в това число на загиналия руския офицер Александър Прохоренко.
На  сцената на древния амфитеатър прозвучаха произведенията на Йохан Себастиан Бах, Сергей Прохофиев и Радион Щедрин. Кадрилът на Щедрин бе изпълнен от народния артист на Русия виолончелиста Сергей Ралдугин.
Терористите от ИД почти година държаха Палмира под свой контрол. За това време те успяха да разрушат редица знаменити древни паметници. Сирийската армия с подкрепата на руските ВКС освободи града на 27 март.
Експертите считат, че историческата част на града се е запазила на около 80 %, за нейното възстановяване може би ще са необходими около пет години.
Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;