Независимо от това, че западните медии побързаха да обвинят за атаката над бежанския лагер в провинция Идлиб сирийската войска и заявиха за съпричастността на Русия към инцидента, представителите на ООН подчертават, че никакви независими данни за случило се до момента няма, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Много факти говорят, че Русия няма нищо общо с инцидента. Нападението е съвпаднало по време с концерта, който руският оркестър под ръководството на диригента Валерий Георгиев изнесе в Палмира. Моментът, избран за атака, прави малковероятно нанасянето на удари от страна на Русия или сирийската армия, отбелязва изданието.
Освен това, сирийската и руската авиация в Сирия използват бомбардировачи Су-25СМ, Су-24М, Су-34 и Су-35С  и при нанасянето на ударите с използване на тази бойна техника остават съответните входни участъци. Кадрите, заснети от западните новинарски агенции, показват, че на територията на лагера подобни участъци няма, подчертават авторите на статията.
На снимките се вижда също, че в бежанския лагер има голям пожар, причина за който напълно е възможно да са самоделни снаряди, които често биват използвани от бойците от ислямистките групировки. Подобно оръжие не притежава достатъчна ударна сила, за да остави забележими входни участъци на земята, но детонацията неизбежно довежда до изгаряне, отбелязва изданието.

 

В четвъртък, 5 май, опозиционните на сирийски власти медии съобщиха за бомбардировката над бежанския лагер в провинция Идлиб, в резултат на която са загинали около 30 човека. Някои издания обвиняват за това сирийските или руските сили.

 

В Дамаск нарекоха обвиненията неоснователни и заявиха, че сирийската авиация и артилерия не са нанасяли удари по бежански лагери.

 

От Министерството на отбраната на Русия съобщиха, че полети на руските или други летателни апарати в този район на 4 и 5 май не е имало.

 

Съобщения за авиоудара няма и в сайта «Сирийска обсерватория за правата на човека», на чийто съобщения се позовават медите, «има само запис във Фейсбук без да се посочва времето и датата», отбелязват в руското министерство на отбраната.

 

Министерството на отбраната на Русия допуска, че ударът би могъл да бъде нанесен от забранената в Русия терористична групировка «Джебхат ан-Нусра».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;