Преди година светът разбра за т.нар. кремълска «армия от тролове», с помощта на които Москва се бори срещу враждебната информация и разпространява «пропагандата» си в интернет, пише американският журналист Ел Тод във  Washington Times.

 

Както обяснява авторът, тогава Кремъл се стремеше да сложи край на политическия натиск на Запада заради украинската криза, а също да подтикне и обясни своята гледна точка.

 

Тод Ууд подчертава, че той лично си е имал работа с такива тролове, които моментално се появяват, щом напише каквато и да е негативна статия за Русия.

 

Техните съображения са пълни със заплахи, оскърбления и сплашване — «стара съветска тактика», пише журналистът.

 

Сега нещо познато открива журналистът в интернет-привържениците на кандидата за президент на САЩ от Демократическата партия Хилъри Клинтън. Те обикновено се появяват в коментарите с тагове  #ImWithHer («Аз съм с нея»), но много ще отива на същите хора да развеят лозунгите #NeverTrump («Само не Тръмп»).

 

Според Ууд, той пише много не само за геополитическата обстановка в света, но и за американската политика — от своята консервативна гледна точка. И често критикува републиканските кандидати, включително милиардера Доналд Тръмп, публикувайки за него и добро, и лошо. Според автора, реакцията на влиятелните кръгове около бизнесмена много прилича на реакциите им за републиканеца Роналд Рейгън в края на 70-те години, когато на управлението му бе предречено съкрушително поражение, което би могло да ликвидира самата партия.

 

«Страхувайки се за бъдещето на децата си, аз помолих партията да се обедини около републикански кандидат, защото съм сигурен, че управлението на Хилъри Клинтън ще се превърне в края на Америка, която някога познавах», — пише Ууд.

 

Троловете този път вече не са кремълски, а клинтъновски, те не оставят никого да чака дълго.  С тях не може да се обсъди нищо, не може да се поспори, те знаят работата си. Подобни коментари, рязко и неконтролирано изразяване на настроения срещу Тръмп се публикуват в множество акаунти в социалните мрежи, много от които профили са създадени малко преди това.

 

«Хилъри се възползва от страниците на кремълския сценарий, което съвсем не е изненада, отчитайки страстта на левите към контрола. Но тази практика тревожи. Това е Оруел, това плаши. Очаквах подобно от Русия, но не и от американците», — разсъждава журналистът.

 

Затова Ууд иска републиканците да се концентрират около един кандидат — друг избор няма.

 

«Хилъри ще направи, ще каже, ще продаде всичко за пари и власт», а това съвсем ще ликвидира свободата в САЩ.

 

Медиите ще бъдат под контрол, а от това се показва тирания. Така че да гласуваш за друг или да не гласуваш въобще — това значи да съдействаш за гибелта на «американската мечта за свобода».

 

Влиятелните кръгове съвсем не обичат Тръмп, макар същите те да не направиха нищо, за да повлияят върху политиката на Обама. Защото зад всичко това стоят големи пари и власт.

 

Същите тези няма да пожалят средства, за да може Белият дом да се снабди с Хилъри Клинтън.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;